אם עדיין לא קניתם מתנות לחג, תוכלו לעשות גם מעשה טוב באותה הזדמנות: אפשר למצוא מתנות מקוריות ומעוצבות היטב, שיש בהן גם תרומה חברתית – לא רק צרכנות. אלה פריטים שהוכנו בשיתוף פעולה בין מעצבים לבני נוער בסיכון מרחבי הארץ. מאחורי היוזמה, שנקראת "עשינו עסק – מיזמים חינוכיים עסקיים לנוער בסיכון", עומד ארגון ציונות 2000.

 

התכנית המאפשרת למאות בני נוער שלא הסתדרו במסגרות החינוך הפורמאלי להשתלב במיזמים עסקיים שנוצרו במיוחד עבורם. התוכנית כוללת יותר מ-40 עסקים ברחבי הארץ, במגוון תחומים כמו פרסום חוצות, ייצור פריטי נוי ומתנות, בתי קפה ומסעדות. בני הנוער מתמודדים עם ניהול עסק כלכלי לכל דבר ושותפים לכל אורך הדרך: מהייצור ועד השיווק וההפצה.

 

סינייה, מלשון סין דווקא

 

הנה למשל, עסק שהוקם בעראבה, ומייצר קערות קרמיקה יפהפיות להגשת המאכל הערבי המסורתי סינייה (אבל לא רק, כמובן – הן יכולות להתאים לשימושים רבים נוספים). הקערות עוצבו בידי ארז מולאי, שמספר: "לעראבה הגעתי בסיור שערכתי בין מרכזים לנוער בסיכון במטרה לבחון אפשרות לפתח מיזם עסקי תעסוקתי עבור בני נוער, שמותאם לצרכים וליכולות שלהם. כשסיפרתי לבני הנוער ביישוב על הרעיון זיהיתי אצלם ברק ששכנע אותי לבחור בעראבה.

 

הרעיון לייצר כלי הגשה מקרמיקה לאוכל ערבי-גלילי פותח יחד עם בני הנוער עצמם ודמויות מפתח ביישוב, מתוך הנחת העבודה שלי, שלפיה חשוב שבחירת המוצר ותהליך הייצור שלו יבואו מהשטח עצמו, מיזם ש'יצמח מלמטה' ויהיה קשור גיאוגרפית ותרבותית למקום. נפגשנו עם השף חביב דאוד מהכפר ראמה, ממנו למדנו על התפקיד המשמעותי שתופסים כלי האוכל בתהליך הבישול וההגשה של האוכל המקומי. הסיפור של כלי הסינייה היה המעניין מכולם. זהו כלי עגול בעל דפנות ישרות, שהגיע לאזור לפני מאות שנים מסין – ומכאן שמו. בחרנו בסינייה להוביל את קולקציית המוצרים שפיתחנו במיזם.

 

קולקציית סינייה עם איורי ערבסקות (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )
קולקציית סינייה עם איורי ערבסקות (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )

 

העיצוב פשוט ובסיסי: הדופן עבה יחסית, במטרה לשוות לכלים מראה כפרי. כדי לבדל את הקולקציה ממוצרים אחרים שנמכרים באזור פיתחנו בשיתוף המעצב הגרפי ערן דביר סדרה של איורים של נוף מקומי, בדומה לכלי קרמיקה מתקופות שונות באירופה, דוגמת הכלים ההולנדיים מדלפט. קבוצת איורים נוספת היתה של ערבסקות שונות.

 

בני הנוער גילו מחויבות לתהליך מתחילתו. הסוד הגדול בעבודה איתם היה פתיחות ורצינות כוונותיי ביחס אליהם. כנוער שנפלט ממערכות ממוסדות, חלקו בעל רקע אישי מורכב, ההתייחסות אליהם כאל עובדים בוגרים לכל דבר ועניין סחפה אותם לעשייה המשותפת. תהליך הייצור העצים את כל המשתתפים, לא רק במובן של בניית מיזם מראשיתו, אלא – ובעיקר – במובן של היכולת לראות את הנערים צומחים ומתפתחים בתוך התהליך. זה מרגש בכל פעם מחדש".

 

באסל דראושה, בן 17 מעראבה, מיטיב לתאר מה תרמה לו התוכנית: "לפני שהגעתי למיזם לא אהבתי לעבוד. שנאתי להשקיע מאמץ ואף פעם לא היה לי ברור בשביל מה אני צריך את זה בשלב הזה של חיי. כאן התאהבתי בעבודה ממבט ראשון. ארז חיבר אותי מבחינה רגשית ומקצועית לעשייה, הדריך אותי וסייע לי בכל פעם שנתקלתי בקשיים. למדתי כיצד למדוד כמויות, לצקת קרמיקה ולהדביק אותה, לשרוף את המוצר בתנור ובסוף גם למכור ולשוק אותה. העבודה חיזקה אצלי את הביטחון העצמי וכיום אני יכול לומר שלא אמנע ולא אפחד מלעבוד במקומות נוספים".

 

כמה: 100 שקלים לקערה גדולה, 75 שקלים לקערה בינונית ו-25 שקלים לקטנה.

איפה משיגים: דרך חברת "העסק שלנו", 052-4772353.

  

משטח עץ לסירים (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )
משטח עץ לסירים (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )

 

  

המעצב עופר עופר מור מסטודיו "סוס ועגלה" עיצב משטח סירים מתפתל מעץ אגוז, בשיתוף "מפתן ארזים" ביבנה (מפתנים הם בתי ספר מקצועיים שמופעלים בידי משרד הרווחה). "בימינו אומנויות עבודת היד הולכות ונעלמות מן העולם", מספר מור. "הכל קונים באינטרנט, מיוצר בלייזר בסין או, בקרוב, במדפסות תלת ממדיות. למרבה הצער, נדיר למצוא בתי מלאכה קטנים, בוטיקיים, שבהם עובדים בעלי מקצוע מוכשרים בתחומים יוצאי דופן, שמושכים אליהם לקוחות מכל הארץ.

 

בעבודה עם בני הנוער הם לומדים כיצד להשתמש בטכניקות מיוחדות מתוך עולם הנגרות, העץ והעיצוב, על מנת ליצור ולבנות מוצרים בעבודת יד ארץ ישראלית. הם לומדים להכיר כלי עבודה בסיסיים וכלי עבודה מיוחדים, והכי חשוב – מבינים שעם קצת רצון, ידע ויכולת ניתן להגשים כל חלום וכל רעיון בעבודת יד.

 

המוצרים שאני מציע לבני הנוער לייצר הם רב תכליתיים מבחינה עיצובית, מעניינים לייצור ודורשים תהליכים שונים וכלי עבודה שונים. המוצר האחרון שהצעתי להם, ושהתקבל בהמון אהבה, הוא משטח סירים מתפתל, בעל מגוון אפשרויות הגשה ותלייה. המשטח מיוצר במפעל קטן שהוקם ביבנה לבני נוער, והוא משלב ידע ומקצועיות במגוון כלים וטכניקות: הבנה של כיוון הסיבים והתנועה, בחירה של הקורות המתאימות, הקצעה, חיתוך, קידוח, ליטוש, חיבור ואריזה".

 

כמה: 120 שקלים.

איפה משיגים: דרך חברת "העסק שלנו", 052-4772353.

  

''גן אדן''. אדנית מעץ ממוחזר, עם תערובת אדמה וזרעי תבלינים (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )
''גן אדן''. אדנית מעץ ממוחזר, עם תערובת אדמה וזרעי תבלינים (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )

 

המעצב איציק פנחס, בעל סדנה בקיבוץ אושה, פיתח את "גן אדן" – אדנית מעץ ממוחזר, שמכילה בתוכה תערובת של אדמה וזרעי תבלינים, ומיוצרת ב"מפתן אופק" בקרית ים. "זוהי הפעם הראשונה שבה נדרשה נגריית מפתן בקרית ים לעבודה במסגרת פס ייצור", הוא מספר. "ההבדל בין ייצור של מוצר חד פעמי לבין בניית פס ייצור הוא עצום ודורש דרך חשיבה שונה והטמעה ארוכה של תהליכים ושיטות עבודה: בניית שבלונות, ייצור חלקים לכמות מסוימת של אדניות, מערכת של בקרת איכות ועוד. הנגרייה בנויה מגרעין של נערים שהם היצרנים בפועל, ומדריכים שמנהלים את העבודה. החלק המורכב ביותר בעבודה היה להטמיע אצל בני הנוער את ההבנה לגבי חשיבות השיטתיות והסדרתיות בתהליך. בניית שבלונות ועבודה מסודרות דורשות בהתחלה זמן רב, אבל מקצרות את תהליך הייצור כשעובדים בכמויות גדולות, ומביאות לתוצאות מדויקות ואחידות יותר.

 

מהייצור ועד השיווק (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )
מהייצור ועד השיווק (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )

 

הנערים הבינו שבניית תשתית ייצור ארוכת טווח היא השקעה מתגמלת וכדאית לטווח רחוק. זו הבנה חשובה הרבה מעבר לאדנית שלנו. בסופו של התהליך הגענו למוצר איכותי, שהצלחנו לשווק לשוק הרחב. אני מאמין שכל נער ששותף בפרויקט גאה כשהוא פוגש אחת מהן".

 

כמה: 45 שקלים לאדנית.

איפה משיגים: "כלים שלובים", דיזנגוף 229, תל אביב. "מעשיה", רבי יוחנן 3, שוק הפשפשים ביפו.

 

צפו בסרטון על הפרויקט:

 

 

קערות להגשה או לנוי מחולות המכתש (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )
קערות להגשה או לנוי מחולות המכתש (צילום: יואל זהר, ציונות 2000 )

 

רעות בשן עיצבה קערות נוי והגשה מחולות המכתש הגדול, שמיוצרות ב"מדבריה" בירוחם. "התחושה שמוצר שעיצבתי מיוצר על ידי בני נוער שלומדים דרכו עוד משהו על עצמם, לבד וכקבוצה, מספקת ומחממת את הלב", היא מספרת. "ערך מוסף בעולם שבו הרוב מיוצר מחוץ לגבולות המדינה, בידי אנשים אנונימיים. זוהי תמצית המקצוע עבורי. במוצר השני שעשינו בסדרת 'מדבריה' הסברתי לבני הנוער מה עושים ויצאתי רגע החוצה. כשחזרתי ראיתי שכולם התחלקו לעמדות על דעת עצמם. זה היה מרגש לראות איך כל אחד כבר מכיר את עצמו ויודע במה הוא טוב ובמה הוא הכי תורם".

 

תבל סנדרוסי, בן 18, מספר על עבודתו במיזם: "אני לפני גיוס למכינה צבאית. העבודה כאן תרמה לי לאחריות ולעצמאות כלכלית בהתנהלות היום יומית שלי. הליווי המקצועי שקיבלתי יצר אצלי סדר עדיפויות חדש בחיים. אני מרגיש שאני לוקח הרבה יותר אחריות, לא רק כלפיי אלא גם כלפי עובדים אחרים. הביטחון העצמי שלי התחזק עד כדי כך, שכיום אני 'מחזיק' משמרת שלמה לבד".

 

צפו במורן בת ה-16 מירוחם, מספרת על תהליך העבודה:

 

 

 

כמה: 30 שקלים לקערה.

איפה משיגים: שולה אוחיון, מנהלת עסקית-חברתית במיזם מדבריה, תשמח לעזור בטלפון 050-6598854.

 

עוד רעיונות למתנות למטרות טובות:

 

שרשרת צבעים ב-15 שקלים. דרך עמותת ''אנוש'' (צילום: הגר דופלט)
שרשרת צבעים ב-15 שקלים. דרך עמותת ''אנוש'' (צילום: הגר דופלט)

 

כיסויים לדרכונים ב-20 שקלים, דרך עמותת ידידי בית לוינשטיין
כיסויים לדרכונים ב-20 שקלים, דרך עמותת ידידי בית לוינשטיין

 

קופסאות אחסון של עמותת ''שיקום אחר''. להשיג בחנות ''כלים שלובים'' (צילום: יפית לוי)
קופסאות אחסון של עמותת ''שיקום אחר''. להשיג בחנות ''כלים שלובים'' (צילום: יפית לוי)