אחד הדברים הכיפיים במגורים באירופה הוא היכולת לשים באופן רנדומלי אצבע על המפה ולהחליט שבדיוק לשם נוסעים בסוף השבוע הקרוב. כך, לעתים עם תכנון מוקדם ולעתים בלי, אני מגלה מקומות שונים בצרפת ובאירופה.

 

לפני כמה שבועות החלטתי להצפין עם חברים לחבל פיקרדי שבצרפת, וגם להיכנס קצת לבלגיה. התמקמנו בליל (Lille), עיר מקסימה הנמצאת כ-200 ק"מ צפונית לפריז. העיר העתיקה ציורית ויפה, עם רחובות קטנים ופתלתלים, בתים שכאילו נלקחו מסרט ישן ושוק מקומי המושך אליו את כל תושבי העיר וסביבתה. אבל לא רק בשוק יש מציאות קולינריות: כשיוצאים מפריז, אפשר למצוא כמעט בכל סופרמרקט גם סחורה מקומית האופיינית לאזור. לכן, כשנכנסתי לסופר בליל ניגשתי ישר למדפים של התוצרת האזורית, ושמחתי לגלות עליהם ממרח ספקולוס (Speculoos).

 

ספקולוס הוא שמן של עוגיות תבלינים הנאפות בהולנד, בבלגיה ובצפון צרפת. במקור נאפו העוגיות לקראת חג המולד, אך כיום הן נמכרות במשך כל השנה. הספקולוס משווקות גם בישראל, כשהמותג הידוע ביותר הוא "לוטוס". מדובר בעוגיות חמאה חומות ופריכות מאוד, שמתובלות בקינמון, ג'ינג'ר, ציפורן, פלפל לבן, הל ומוסקט. ישנן גם גרסאות ללא תבלינים - הכל תלוי ביצרן ובארץ הייצור.

 

בשנת 2007 החלה חברות "לוטוס" לשווק גם ממרח ספקולוס, שלאט לאט קונה לו קהל מעריצים בעולם (בסוף הכתבה תוכלו למצוא רשימה של מקומות שבהם אפשר לקנות אותו בישראל). לאחרונה גילו את הממרח גם השפים, שמתחילים לשלב אותו בקינוחים ובגלידות.

 

כשחזרתי מליל החלטתי לשלב את ממרח הספקולוס בעוגיות שהחברים בעבודה מאוד אוהבים - וההצלחה היתה גדולה. אז הנה המתכון לפניכם.

 

הערה חשובה: אם אתם לא משיגים ממרח ספקולוס – לא נורא. אפשר להכין את העוגיות רק עם נוטלה – פשוט מוסיפים עוד כמה כפות נוטלה לכמות שמצוינת במתכון. במקרה שכזה כדאי להחליף את עוגיות החמאה בעוגיות "לוטוס", שנמכרות כמעט בכל סופרמרקט.

 

מרכיבים (תבנית בגודל 20X30 ס"מ)

 

לבצק

  • 1/4 1 כוסות קמח תופח (או קמח רגיל עם כפית גדושה של אבקת אפייה)
  • 100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות
  • 100 גרם (1/2 מכל) שמנת חמוצה

 

למילוי

  • 1 צנצנת נוטלה גדולה (750 גרם)
  • 200 גרם (כ-1 כוס) ממרח ספקולוס
  • 100 גרם עוגיות חמאה מפוררות (כ-1 כוס של פירורים) 

 

אופן ההכנה

  1. אם משתמשים במעבד מזון: שמים במעבד המזון את הקמח והחמאה, ומעבדים בכמה פולסים – רק עד שמתקבלת תערובת חולית. מוסיפים את השמנת ומעבדים בכמה פולסים נוספים – רק עד שמתקבלת בצק אחיד. אם מכינים את הבצק ביד: שמים בקערה את הקמח והחמאה, ומעבדים באמצעות קצות האצבעות עד שמתקבלת תערובת חולית. מוסיפים את השמנת וממשיכים לעבד עם קצות האצבעות, רק עד שמתקבל בצק אחיד.
  2. יוצרים מהבצק כדור ועוטפים היטב בפלסטיק נצמד. מניחים במקרר לשעה-שעתיים, כדי לתת לבצק להתקשות מעט.
  3. מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
  4. לא חובה, אבל כדאי: מניחים את צנצנות הנוטלה והספקולוס לכמה דקות בקערה עם מים חמימים (הקפידו שהמים לא יגלשו לתוך הצנצנות). החימום ירכך את הממרחים ויהפוך את המריחה שלהם על הבצק לקלה יותר.
  5. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים.
  6. מקמחים קלות את משטח העבודה, ומרדדים את אחד מחלקי הבצק למלבן בגודל התבנית.
  7. מניחים את מלבן הבצק בתבנית ומורחים עליו מחצית מכמות הנוטלה. מפזרים על הנוטלה כשליש מכמות פירורי העוגיות.
  8. מרדדים חלק נוסף של הבצק לגודל התבנית, ומניחים על שכבת הנוטלה. מורחים על הבצק את ממרח הספקולוס, ומפזרים מעל כשליש מכמות פירורי העוגיות.
  9. מרדדים חלק נוסף של הבצק לגודל התבנית, ומניחים על שכבת הספקולוס. מורחים על הבצק את יתרת הנוטלה, ומפזרים מעל את יתרת פירורי העוגיות.
  10. מרדדים את החלק האחרון של הבצק לגודל התבנית, ומניחים על שכבת הנוטלה.
  11. אופים כ-30 דקות, עד שהבצק משחים (זמן האפייה משתנה מעט מתנור לתנור).
  12. לאחר שהמאפה מתקרר חותכים אותו לאיזו צורה שרוצים.
  13. שומרים בכלי אטום (אם נשאר משהו...)

 

איפה קונים ממרח ספקולוס?

 

את ממרח הספקולוס אפשר לרכוש במקומות הבאים: ביאטריס (תל אביב), אחים טיירי (ירושלים), לגעת באוכל (ראשון לציון, פתח תקוה, רעננה וחיפה), שוויצריה הקטנה (רמת גן וחולון) וסטופ מרקט (הרצליה, יגור וקניון "אם הדרך").