אראלה טהרלב בן-שחר
 
דאגות הוריות לא מתות הן רק מתחלפות. כל עונה ודאגותיה. בעוד בשנת הלימודים אנו מנסים להגן על הילדים מווירוסים ולחצים של לימודים ובחינות - בקיץ הסיכונים שאורבים לנו שונים. אז אנחנו צריכים לדאוג שלא ישמינו, שלא יישבו כל היום מול הטלוויזיה והמחשב או שלא יסתובבו חסרי מסגרת ויתחילו לשתות אלכוהול. וכמובן, לא רק שלכל עונה דאגות משלה, גם לכל גיל דאגות משלו.
הורי ילדי הגן וא'-ב' טרודים בשאלה אם הם עושים מספיק פעילות גופנית; ואילו הורי המתבגרים דואגים מה יקרה לילדיהם מכך שהם דבוקים למחשב. אז איך להעסיק אותם? לפניכם מדריך:
 
הדרך השקטה לפריקת אנרגיה ותזוזה. מסיבת אוזניות אלחוטיות (צילום: יונתן בלום, אוזניות ומשדר תואם: "מרכז הסאונד", מסיבות אוזניות והשכרת ציוד בכל רחבי הארץ. לפרטים: 054-7462400). סגנון: קרן ברק (צילום: יונתן בלום)
הדרך השקטה לפריקת אנרגיה ותזוזה. מסיבת אוזניות אלחוטיות (צילום: יונתן בלום, אוזניות ומשדר תואם: "מרכז הסאונד", מסיבות אוזניות והשכרת ציוד בכל רחבי הארץ. לפרטים: 054-7462400). סגנון: קרן ברק (צילום: יונתן בלום)
 

בני 4-8

ילדים צריכים לעשות לפחות שעה של פעילות גופנית ביום. אז איך תמשכו אותם מהטלוויזיה או המחשב? פז שוסטר, מנהל תחום הכשרת מאמני תזונה ואורח חיים בריא בחברת תו"ת תקשורת ותוצאות, ואמיר אלבז, מנהל כושר רשתי בגו אקטיב, נותנים כמה עצות:
 
1. חזרתם מהעבודה? צאו החוצה. אז מה אם צריך לקפל כביסה ולבשל? קחו את הילדים החוצה --  לבריכה, לים, לגינה הציבורית, לפארק, או לרכוב על אופניים או רולר בליידס. קחו איתכם כדור, צלחת מעופפת, דלגית.
 
2. זוזו. בין אם אתם בבית ובין אם בחוץ, קומו והתעמלו עם הילדים. ילדים נהנים ומתחברים יותר לפעילות כשהיא נעשית עם ההורה. בגינה שחקו תופסת, מחבואים, כדורגל או כדורסל; בבריכה- ערכו תחרויות שחייה, צלילה וכדור מים; ובבית- קומו לקפץ ולרקוד איתם.
 
3. עודדו אותם לזוז עם חברים. אם אין לכם כוח להשתתף בעצמכם בפעילות הספורטיבית, היו המפעילים של ילדיכם וחבריהם. סביר שהם ילהיבו אחד את השני וכך ייחסך מכם הצורך לקום מהכורסה.
 
4. אבל אל תתישו אותם. האימונים צריכים להיות קצרים. ילדים נוטים להצטיין בפעילויות קצרות ועצימות של 2-30 דקות, שאחריהן הם זקוקים למנוחה.
 

בני 9-12

גם בגילאים האלה, ואולי אפילו יותר מקודם, ילדיכם עדיין צריכים תוכנית פעולה שתזיז אותם מהמחשב ותכניס אותם לתנועה. שוסטר ואלבז ממליצים על תוכנית פעולה:
 
1. גייסו לטובתכם את הטכנולוגיה. לא יכולים להזיז אותם מהטלוויזיה והמחשב? השתמשו בהם. הפעילו את שטיח הריקודים, את הפלייסטיישן, השמיעו מוזיקה קצבית ביוטיוב.
 
2. הכריזו על שביתת נהגים. אל תסיעו אותם ליעדים במרחק הליכה סביר. לוו אותם ברגל, אם צריך. ואם אפשר השביתו גם את המעלית, ואפילו ארגנו תחרות ריצה במדרגות. עלייה במדרגות היא פעילות מצוינת לחיזוק שרירים ולשריפת קלוריות.
 
3. הפכו את השבתות לאקטיביות. למרבה הצער, גם בשבת עדיף שלא תנוחו. הפכו את השבתות לימים אקטיביים של שחייה, רכיבה או ביקור בפרקים אתגריים.
 

במקום שירבצו מול המחשב, ארגנו להם מלחמת מים בגינה (צילום: יונתן בלום, סגנון: קרן ברק)

 

בני 12-18

בית של מתבגרים בחופש נראה לעתים כאילו הוא מאכלס תושבים משני חצאי הכדור תחת קורת גג אחת. הלילה שלהם הוא היום שלכם. גם התקשורת המועטה ביניכם הולמת תושבים ממדינות דוברות שפות שונות. אז איזה פעילויות בכל זאת יעניינו אותם?
מתבגרים לא יקפצו בחבל וגם לא בחישוק. מה יכול לפתות אותם לזוז? אלבז ממליץ:
 
פארקי כושר. הפארקים עם המתקנים מספקים אפשרות זולה וקלה לעבוד קצת על שרירים שונים.
 
פארקי מים. מתבגרים מתחברים למגלשות, לאקשן לשפריצים של המים.
 
מסיבות ריקודים. דרך הבילוי והמוזיקה הטובה הם ישרפו לא מעט קלוריות וירוויחו יותר כושר.
 
חבר/ה לתזוזה. נסו לשדך להם פרטנר לפעילות כמו הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים. החיבור הזוגי יגרום למוטיבציה של שני הצדדים וייצר התחייבות לפעילות.
 
מטקות לים. עודדו אותם לקחת איתם מטקות לים או לנסות לשחק כדורעף חופים או כדורגל וכדורסל עם החבר'ה.
 
קירות טיפוס. זוהי פעילות אקסטרימית שבני נוער מוצאים בה עניין.
 
תחרות מר/גברת קיץ. עודדו אותם לעשות מספר מסוים של שכיבות סמיכה, כפיפות בטן וקפיצות בדלגית ונהלו טבלה העוקבת אחר השיפור וההישגים.
 
אפליקציות אינטרנטיות לאימוני עיצוב וכושר. מאחר שהם לא זזים בלי הסמארטפון, עודדו להוריד אפליקציות כושר במגוון תחומים.
 
טניס. זה ספורט שקל למתבגרים להתחבר אליו ואפשר אפילו לעשות אותו עם ההורים.
 
שיעורי גלישה. הים, הגלים והרוח סוחפים אפילו מתבגרים.
 
מנוי קיצי במכון כושר. יש מכוני כושר שמציעים מנוי קיצי מוזל לבני הנוער.

קבעתם עם חברים בפארק? קחו אתכם כדור, דלגית ורולרבליידס (צילום: יונתן בלום, סגנון: קרן ברק)

 

איך זזים היום?

הצעה לפעילות שבועית מגוונת ומהנה לכל המשפחה
 
יום ראשון – יוצאים לפארק
* מביאים חישוקים, כדורים, דלגית ומשחקים עם הילדים תופסת, מחבואים, קליעה לחישוק.
אם הילדים מעל גיל 14 – מגיעים לאזור מכשירי הכושר ומעודדים אותם להשתמש בהם.
 
יום שני – בריכה
* מביאים כדור ומשחקים במסירות, עושים תחרויות שחייה וצלילה, מטילים מטבע למים ומבקשים מהם לצלול ולמצוא אותו.
 
יום שלישי – חם, נשארים בבית
* שמים מוזיקה קצבית ורוקדים, מחברים שטיח ריקודים או שמים דיסק באקס בוקס.
 
יום רביעי - חברים
* משחקים קלאס או גומי, תופסת, מחבואים או משחקי קופסה שיש בהם משימות פיזיות.
 
יום חמישי – ערב רכיבה
* יוצאים בערב לרכיבה על אופניים או לטיול ברגל.
 
יום שישי – בילוי משפחות
* מתארגנים עם חברים וילדים לבילוי בגינה או בפארק ויוזמים תחרויות משפחתיות של כדורגל, כדורסל, מחניים.
 
יום שבת - פארק אתגרי או ים
* הולכים לפארק מים או לפארק הרפתקאות אתגרי
* הולכים לים ושם משחקים מטקות וצלחת מעופפת והולכים 15 דקות על החוף.