החנות "כלים שלובים", שנפתחה באחרונה בצפון רחוב דיזינגוף בתל אביב, מיישרת קו עם חנויות העיצוב הטרנדיות מבחינת המראה המוקפד שלה ואפשר למצוא בה מתנות ופריטים מעוצבים מהסוג שאפשר למצוא בחנויות מובילות ומוכרות כמו "סוהו", למשל. אבל החנות הזו היא שונה - יש לה אג'נדה חברתית: מטרתה אינה רווח, אלא שילובם של אנשים עם צרכים מיוחדים בקהילה.

 

את הרעיון הגתה והרימה מיכל טופז, מנהלת עמותת "שיקום אחר". היא הצליחה לאגד 25 עמותות שמספקות עבודה במפעלים מוגנים לאנשים עם צרכים מיוחדים. מלבד הפריטים שהם מעצבים ומייצרים בעצמם, החנות מוכרת את מוצריהם של מעצבים כמו עינתוש עיצובים, בייסיק, ארז מולאי והדס כהן שוקרי, מאך דיזיין, Deda ועוד – בתנאי שהם משתפים פעולה עם העמותות החברות במיזם, בחלק מתהליך הייצור של המוצר או האריזה. את מוצרי המעצבים האלה אפשר לקנות בחנויות עיצוב רבות, רק שכאן הכסף אינו מגיע לידיים פרטיות, אלא מיועד למימון המיזם והקהילה שאותה הוא מבקש לשרת.

 

 אותיות עץ של עמותת ''שיקום אחר'' (צילום: לובקה)
אותיות עץ של עמותת ''שיקום אחר'' (צילום: לובקה)
 קרש חיתוך של סטודיו  ''דדה'', 267 שקלים (צילום: לובקה)
קרש חיתוך של סטודיו ''דדה'', 267 שקלים (צילום: לובקה)

המוצרים נמכרים גם בחנות החדשה וגם באתר האינטרנט שלה – מפריטים קטנים כמו תחתיות לכוסות ועד רהיטים מעוצבים. טווח המחירים רחב: משמונה שקלים לאות עשויה בד ועד 1,500 שקלים לשידה. גם חומרי האריזה, השקיות והסרטים, נשארים נאמנים לרעיון ומיוצרים בעבודת יד בעמותות.  

  (צילום: לובקה)

פתיחת החנות משרתת שתי מטרות מרכזיות של העמותה: מתן במה שיווקית לעמותות היצרניות ברחבי הארץ, והעסקת פגועי נפש כמוכרים בחנות. מיקומה של החנות בצפון דיזינגוף מעידה יותר מכל על רצונם של העושים במלאכה לנפץ את הסטיגמה ממנה סובלים אנשים בעלי צרכים מיוחדים, כאנשי "שוליים". עיצוב החנות, שגודלה 50 מ"ר, הופקד בידיהן של קרן סינדרובסקי וחלי ישראלי.

 

שמונה שנים חלפו מאז הקימה טופז, שסיימה את לימודי התואר הראשון בפסיכולוגיה, את עמותת "שיקום אחר". מטרתה היתה לסייע לאנשים המתקשים להגיע "למימוש הפוטנציאל העצמי", כדבריה, להשתלב בחברה ובשוק העבודה. העמותה פתחה את המפעל "יוצרים באהבה", בו מתפרנסים פגועי נפש מייצור של מוצרים אומנות שונים, והפכה בכך לעמותה הראשונה שמתמקדת בעבודה יצירתית. העובדים במפעל משפצים ומשחזרים רהיטים, עובדים בסדנת נגרות ובסדנת תפירה. "היינו הראשונים שבחרו לייצר יופי ואסתטיקה וזנחו את רעיון הכנסת כפיות למארזים. מיכל רצתה לייצר עבודות יצירתיות שיעשו חשק לקנות", אומרת שרי קינג-ברזילאי, מנהלת הייצור במפעל. במפעל מקפידים על רמת גימור גבוהה ומייצרים לפי עיצוב של מעצב המוצר שמועסק במפעל, או לפי הזמנות של מעצבים חיצוניים.

 

החנות הווירטואלית של "כלים שלובים" נתמכת על ידי גוגל ישראל. את החנות התל אביבית מממנים המוסד לביטוח לאומי, משרד הבריאות,IVN - רשת הון סיכוי לישראל, חברת קנשו וגוגל ישראל, אבל איזון תקציבי הוא בהחלט אחד מהיעדים. "עד כה החנות עובדת מצוין. אנחנו מוכרים יפה", מוסרת טופז, ומבטיחה שמדובר בסנונית ראשונה בדרך להקמת רשת חנויות.

 

איפה: דיזינגוף 229 (פינת בזל), תל אביב.

מתי: א'-ה' 10:00-19:30. ו' 10:00-15:00.

לאתר האינטרנט של החנות לחצו כאן.

 

 תיבות עץ של עמותת ''שיקום אחר'', 79 שקלים לאחת (צילום: לובקה)
תיבות עץ של עמותת ''שיקום אחר'', 79 שקלים לאחת (צילום: לובקה)