רבות דובר וידובר על בחירת צבעים וטכניקות כאלו ואחרות. הפעם נתעכב על שורשי הצביעה, בהם מושגי יסוד ועקרונות בסיס לצביעה נכונה.

 

 

עוד כתבות על שיפוצים

>> פרויקט מיוחד: עושים סדר לפסח בבית

>> צביעה דקורטיבית עם בגד ישן

>> תיקוני צבע בקיר

 

 

צבע אקרילי: לעתים מכונה גם אקריליק. צבע אקרילי הוא צבע מהיר-התייבשות הכולל פיגמנטים שהושרו בתמיסה פולימרית אקרילית. צבעי אקריל ניתן לדלל במים, אך כאשר הצבע מתייבש הוא הופך עמיד למים. בצבע זה נשתמש לצבוע את פנים הבית.

 

צבע סיד: סיד הוא תרכובת המכילה סידן וחמצן. הסיד מופק על ידי שריפה של אבן גיר. הסיד משמש כחומר גלם למלט וטיח, וגם לצביעה עקב תכונותיו הבולטות – צבע לבן ומחיר נמוך. בצביעה בבית חדש ניתן למצוא סיד בעיקר בתקרות. הסיד נוטה להתלכלך מהר יותר מצבע אקרילי ולכן הוא מתאים פחות לקירות. לעתים ניתן למצוא גם קירות צבועים בסיד. במקרה כזה, כאשר רוצים לצבוע בשכבה אקרילית על-גבי סיד, יש למרוח שכבה של צבע יסוד ביניהן.

 

צבע יסוד מקשר: מיועד לחיזוק התשתית. צבע היסוד מיושם כשכבה ראשונה על השטח הנצבע, לפני צביעה בצבע עליון. תפקידו העיקרי הוא יצירת בסיס להתחברות טובה של מערכת הצבע. צבע היסוד חודר לתוך שכבות סיד ופוליסיד ובכך מחזק ומדביק אותן, ויוצר תשתית טובה לציפויים.

 

פרופילה/קליסימו: חומר למילוי סדקים וחורים בקיר. החומר מגיע כאבקה שיש לערבב עם מים בהתאם לכמויות הרשומות על האריזה.

 

כלי עבודה בסיסיים

 

  • שפכטל
  •  נייר זכוכית מספר 0
  • עיתונים או ניילון
  • מסקנטייפ נייר (למיסוך)
  • רולר
  • פד צביעה
  • מגש לרולר
  • מברשות
  • מקל מטאטא או מוט טלסקופי

 

הבית צריך להיצבע בצבע אקרילי, אם לבן ואם בגוון ספציפי שנבחר מתוך מניפת הגוונים של יצרן הצבעים. חשוב לדעת כי לא ניתן להשתמש באותו קוד גוון בין סוגי היצרנים השונים. שימוש כזה עשוי להביא לתוצאות שאינן זהות לגוון המקורי. כמו כן, חשוב לדעת כי קיים הבדל משמעותי בין הגוון כפי שהוא מופיע בקטלוג במחשב לבין מניפת הגוונים של היצרן, אותה ניתן למצוא בכל עסק המוכר צבעים. לכן יש להתעקש ולבחור צבעים מתוך המניפה ומההמחשה באינטרנט רק לקבל מושג כללי. חברות רבות מאפשרות לקנות דוגמית ורק לאחר מכן לקנות כמות מספיקה לצביעה.

 

ישנם צבעים המתאימים למקומות לחים יותר. למקלחת, לדוגמה, יש צבעים המוגדרים כצבעים המונעים עובש. כמובן שניתן להשתמש בצבעים על בסיס שמן, שדוחים מים. צבעים אלו הם יקרים הרבה יותר מהצבעים האקריליים וקשה יותר לעבוד איתם, אך ללא ספק משיגים תוצאות טובות יותר.

 

 

נסו דוגמית של צבע לפני שאתם צובעים את כל הקיר (צילום: thinkstock)
נסו דוגמית של צבע לפני שאתם צובעים את כל הקיר (צילום: thinkstock)

 

הכנות

 

1. מיסוך: אחרי שבוחרים את הגוון המתאים, מכינים את החדר לצביעה. ראשית מוציאים מסמרים מהקירות ומבצעים מיסוך של המקומות אותם אנו לא רוצים לצבוע. את המיסוך נבצע באמצעות מסקנטיים נייר על גבי שקעים, מפסקים ומשקופים ונניח ניילון או עיתונים על הרצפה.

 

2. שפכטל: לאחר המיסוך עוברים באמצעות שפכטל על הקיר ומגרדים את המקומות שבהם הצבע מתקלף. ממלאים את החורים והסדקים שבקיר באמצעות חומר למילוי סדקים. לאחר התייבשות החומר משייפים באמצעות נייר זכוכית מספר 0 בכדי להשיג מרקם חלק.

 

אם מדובר בחדר שבו הקירות סבלו מרטיבות קשה, יש לגרד את הצבע והטיח וליישם שכבה של שפכטל אמריקאי ורק לאחר מכן לצבוע את החדר. פעולה זו ארוכה יותר ודורשת גירוד ייסודי של הקיר ולאחר יישום השפכטל האמריקאי, יש להמתין 48 שעות להתייבשות מלאה לפני צביעה.

 

3. מבחן הסמרטוט: לפני הצביעה יש להבין איזה סוג צבע קיים על קירות החדר - סיד או אקרילי. במידה וקיים סיד עלינו לצבוע לפני כן בחומר מקשר על מנת שהצבע האקרילי יתפוס על גבי הסיד. לשם כך נשתמש במבחן הסמרטוט: לוקחים סמרטוט לח ומשפשים אותו כנגד הקיר. אם יש שאריות צבע על הסמרטוט, שמדובר בסיד. יישום החומר המקשר הוא פשוט ביותר. הוא אינו משאיר סימנים ומתייבש יחסית במהירות. יש רק לקחת בחשבון כי לא מומלץ להשתמש באותו סט מברשות בחומר המקשר ובצבע לאחר מכן.

 

צביעה בתנועות אורכיות ורוחביות (צילום: thinkstock)
צביעה בתנועות אורכיות ורוחביות (צילום: thinkstock)

 

 

תהליך הצביעה

 

1. הצבע האקרילי קל לשימוש. יש לדללו במים בהתאם להוראות היצרן. להשגת תוצאה אופטימלית יש ליישם שתי שכבות של צבע. יש לקחת בחשבון כי הצבע מתכהה מעט לאחר התייבשות ולכן יש להמתין להתייבשות מלאה בין שכבה לשכבה על מנת לראות היכן יש לבצע תיקונים.

 

2. בשלב ראשון של הצביעה, צובעים את המסגרת של החדר באמצעות פד צביעה ומקל מסביב לקיר, ואת שאר הקיר צובעים באמצעות רולר. מומלץ שלא להשתמש ברולר ובפד כשהם נוטפים מצבע על מנת להימנע מסימני נזילה על הקיר ומלכלוך מיותר. התנועה המומלצת לצביעה היא מלמעלה למטה ובכך נמנע מסימני נזילה נוספים. תנועות הצביעה צריכות להיות אורכיות ורוחביות על מנת שנשיג מרקם אחיד ככל הניתן.

 

3. לסיום, נוריד את המיסוך ונבצע תיקונים במקומות הנדרשים לכך. צבע אקרילי ניתן לנקות בקלות רבה כל עוד הוא לח באמצעות סמרטוט רטוב או סכין יפני או סקרייפר. את המברשות נשרה מעט במים וסבון ולבסוף נשטוף תחת מים זורמים עד שייצא מהן הצבע העכור. מומלץ לא לשטוף אותן בכיור הבית על מנת להימנע מסתימות צבע.

 

 

>> עוד רעיונות לשיפוץ וצביעת הדירה ב-HomeAid