בחיפוש אחר רהיטים לדירתנו החדשה, חיפשתי אחר רהיטים ישנים שנוכל לאמץ ללבנו, להעניק להם מעט עיבוד וליטוש ולקבל רהיטים חדשים בעלי מראה מיוחד מרענן. הדבר שהיה חשוב לי מכל הוא שיהיה לנו סיפור ייחודי מאחורי כל רהיט ורהיט. בדרך זו הסכמתי שנרכוש שידה רק אחרי שאשתי שכנעה אותי שנוכל לספר שזו שידה מיוחדת ששוקמה בנגרייה שמצאנו בשוק הפשפשים. כך גם התאהבתי בשולחן הסלון, לאחר שהסבירו לי שהוא נבנה משאריות סירת קאנו שפורקה במלאזיה.

 

ובכל זאת, סובבים אותנו כל מיני עצים בעלי מראה ייחודי ומעניין שבהחלט ניתן להפוך אותם לכסא, שולחן או מדף, כפי שהפכנו את משטח ההרמה הבא למדף במטבח הבית.

 

עוד בעשו בעצמכם:

 

מה מתחבא במשטח העץ שמצאתם?

 

דבר חשוב לדעת רגע לפני שהחלטתם להכניס עץ חדש לבית הן דווקא הסכנות הכרוכות בהכנסתו. הסכנה היא כמובן תולעי העץ שעשויות לא רק לכלות את אותו רהיט, אלא גם להדביק את שאר הרהיטים בבית. האויבים הגדולים ביותר של העץ הינם: קרינת UV מהשמש, ריקבון, פטרייה ותולעי עץ. קרינת השמש מאיצה בהתייבשות העץ ויוצרת פיצוצים וסידוק, ריקבון ופטריות נוצרות מחשיפה רציפה וממושכת ללחות ורטיבות, וחורים בעץ נוצרים מתולעי עץ.

 

תהליך אימפרגנציה הוא תהליך חיטוי לעץ המתבצע בדוד, במהלכו מופעל ואקום להוצאת לחות ואוויר הכלוא בעץ. בשלב הבא מורחים על העץ את חומרי השימור והאיטום ויוצרים לחץ גבוה בדוד שדוחף את החומרים אל תוך העץ. התהליך יוצר אטימה מבפנים כלפי חוץ, נגד מים ואבק, ובמקביל מקנה תכונות עמידות מוחלטת לעץ נגד מזיקים, תולעי עץ, טרמיטים, פטריות עובש וריקבון. תהליך זה מחויב על כל עץ המגיע לארץ מחו"ל ועל פי רוב כשתקנו עצים לבניית רהיט, העצים כבר עברו את התהליך.

 

השאלה היא מה עבר על המשטח היפה שפגשתם ברחוב בזמן שהוא חיכה לכם. לחתיכת עץ תמים זה אין תעודות ואין ערובות, ולכן מומלץ להעניק לו חיטוי בכל זאת. בחנויות המקצועיות ניתן לקנות חומר שמורחים על העץ, והוא מעניק לו חיטוי הולם כנגד תולעים.

 

כעת נותר להחליט על מראה הרהיט. סגנון הצביעה העתיק מקובל מאוד בעת האחרונה. שיטה אחת מיני רבות ליישום צביעה מסוג זה היא צביעה בשכבות. בשיטה זו נצבע את העץ בשכבה ראשונה של צבע חום, לאחר מכן שימוש בצבע יסוד ולבסוף צביעה בצבע לבן. לאחר יישום שלושת השכבות נלטש בפינות להן נרצה להעניק מראה מיושן.

 

לאחר בחירת הגוון והצבע המתאים, חשוב לכסות את העץ בלכה שגם היא מגיעה במגוון צבעים וסגנונות. את הלכה ניישם על העץ אחרי שליטשנו אותו היטב, ונקפיד ליישם שתי שכבות על הרהיט על מנת להעניק לו מראה ומגע נעים ושלוש שכבות לרהיט שעשוי להירטב או לעמוד בשמש.

 

מדף ממשטח עץ

 

  (צילום: אתר HomeAid)

 

שלבי ההכנה

 

1. ננסר את המשטח למידות הרצויות על מנת שיוכל לשמש כמדף. את הניסור ביצענו באמצעות מסור אנכי (גיקסו).

 

2. נלטש את המשטח באמצעות נייר לטש גס (מס' 3) ולאחר מכן נייר לטש עדין (מס' 0). שלב זה חשוב על מנת להגיע לרמת גימור גבוה ככל הניתן, אך יחד עם זאת היזהרו מליטוש רב מדי, כדי שלא לאבד את המרקם הייחודי שהעץ קיבל במהלך השנים (מכות וצבעים שונים).

 

3. נצבע את המשטח. אנו בחרנו ליישם שתי שכבות של לכה שקופה מט על מנת לשמור על אופיו המיוחד של חומר הגלם. כמובן שלפני הצביעה, יישמנו שכבה של חומר חיטוי. בין שכבה לשכבה של לכה נלטש שוב עם נייר עדין (מס' 0) על מנת להשיג מרקם חלק ככל האפשר לעץ.

 

4. נתלה את המשטח באמצעות דיבלים וברגים לקיר. יש להתאים דיבלים שיוכלו להחזיק את המשקל של המשטח בנוסף לתכולה שתוצב עליו כמדף (עדיף להשתמש בדיבל 10 על קיר בלוקים או דיבל רוזט אדום על קיר גבס). אנו החלטנו להשאיר במשטח את המסמרים הישנים והחלודים כחלק משמירה על המראה האותנטי של המשטח. אם ברצונכם להחליף את המסמרים הישנים, השתמשו במסמרים מס' 6.

 

>> עוד רעיונות לשיפוץ ובניית רהיטים ב-HomeAid

>> עוד רעיונות לעיצוב בבלוג  stylizimo