לימונים כבושים: גדולים עם פפריקה, קטנים בלי (צילום: אסנת לסטר)
לימונים כבושים: גדולים עם פפריקה, קטנים בלי (צילום: אסנת לסטר)

 

עץ הלימון שבחצר שלנו ספג מכת אש אנושה בזמן שהבית נשרף. כל הלימונים נשרו מהעץ, ענפים רבים התייבשו ובכל פעם שהבטתי בו מאז חשבתי שלא תהייה ברירה אלא לנטוע עץ חדש. והיה לי חבל, כי העץ הניב לימונים גדולים ועסיסיים פעמיים בשנה.

 

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

עוגות תפוזים: שלושה מתכונים קלים ונפלאים

יוגורט מתוצרת בית: מביך כמה שזה פשוט

לחמניות מהירות: בלי שמרים, עם המון טעמים

 

לפני כחודש וחצי חזרנו לגור בבית אחרי שיפוץ ארוך. מאז עקבתי אחר עץ הלימון הפגוע, וראיתי אותו מתאושש לאטו. השבוע שמחתי לגלות על ענפיו לימונים שמבשילים והולכים, והבנתי שהעץ פשוט חיכה שנחזור לגור בבית כדי שיהיה בשביל מי לתת פרי.

בשבוע שעבר דיברו מאזיני "סיר לשבת" על לימונים. כבר בזמן השידור, כששמעתי את המתכונים השונים שבכולם היו לימונים, ידעתי שאני מיד רצה כדי לקנות את המצרכים ולהכין את כולם. היתה לי רק בעיה אחת: מאזינים נתנו מתכונים עם לימונים קטנים, אבל איפה משיגים לימונים שכאלה? בטח שלא בסופר שבו אני קונה בדרך כלל. שאלתי את המאזינים והתשובה שקיבלתי היתה "לכי לשוק, בטוח תמצאי שם כאלה לימונים".

ביום ראשון השכמתי קום, הצטיידתי בסל קניות ונסעתי השוקה. מוקדם בבוקר כל הירקות והפירות נראים כל כך טריים, ואני צעדתי בין הדוכנים, תרה אחר לימונים קטנים. כשלא ראיתי לימונים כאלה התחלתי לשאול את המוכרים, ולאף אחד לא היתה בשבילי תשובה חיובית. בסוף פניתי לאחד המוכרים ושאלתי: "מה, הסתיימה העונה של הלימונים?" "לא", ענה המוכר, "פשוט לא הרבה מחפשים אותם. אבל סעי לארבל – שם, בבית הבד הארבלי, מגדלים אותם"

אז נסעתי לבית הבד הארבלי, שם קיבלה אותי יפה קובי עם שקיות ניילון שהולבשו על נעלי – וכך יכולתי להיכנס למטע ולקטוף לימונים קטנים בלי לשקוע בבוץ. חזרתי הביתה, והנה כל מה שהכנתי מלימונים קטנים וגם מגדולים.

 

יש לימונים ששווה להסתובב בשבילם עם שקיות על הרגליים. אסנת במטע בארבל
יש לימונים ששווה להסתובב בשבילם עם שקיות על הרגליים. אסנת במטע בארבל

 

לימונים כבושים בנוסח מצרי

מתכון של פרח הופמן מחיפה.

פרח מכינה את המתכון בדיוק כמו אביה, שנולד במצרים. המתכון המקורי כולל פפריקה חריפה בלבד, אבל אפשר להחליף אותה בפפריקה מתוקה או לעשות חצי-חצי.

 

מרכיבים

1 ק"ג לימונים עם קליפה עבה

1/2 2 כפות מלח גס

1 כף שטוחה פפריקה חריפה (אם משתמשים בפפריקה מתוקה אפשר להשתמש ב-1/2 1 כפות)

מיץ מ-5-4 לימונים

שמן זית למילוי הצנצנת

 

אופן ההכנה

1. פורסים את הלימונים.

2. מסדרים בקערה את הלימונים בשכבות, כשבין כל שכבה לשכבה מפזרים מלח ופפריקה.

3. יוצקים לקערה את מיץ הלימון ומנערים כדי שכל המרכיבים יתערבבו.

4. מסדרים את פרוסות הלימונים בצפיפות בתוך צנצנת, ויוצקים עליהם את הנוזלים המתובלים שנשארו בקערה.

5. מוסיפים שמן זית עד שהצנצנת מתמלאת.

6. סוגרים את הצנצנת ומנערים כדי לערבב את כל המרכיבים.

7. שומרים במקרר. הלימונים יהיו מוכנים תוך 5-2 ימים.

 

 

לימונים קטנים כבושים

מתכון של מזל מנחם מאליפלט.

 

מרכיבים

לימונים קטנים שטופים ויבשים בכמות שנכנסת לצנצנת שבוחרים

מלח גס – כ-1/4 כפית ללימון

שמן זית למילוי הצנצנת

 

אופן ההכנה

1. יוצרים בראשו של כל לימון שני חתכים ניצבים זה לזה (X) – על החתכים להגיע עד לאמצע הלימון, פחות או יותר.

2. ממלאים את החתכים שבכל לימון ב-1/4 כפית מלח גס, ושמים בקערה. מניחים לכמה שעות.

3. מסדרים את הלימונים בצפיפות בצנצנת, ויוצקים עליהם המיץ והמלח שנותרו בקערה. מוסיפים שמן זית עד למילוי הצנצנת.

4. סוגרים במכסה אטום ומניחים ליומיים בחוץ (בקיץ אפשר להסתפק בכמה שעות).

5. שומרים במקרר. הלימונים יהיו מוכנים תוך 5-2 ימים.

 

 

מרק כדורי בשר עם לימון

מרק כדורי בשר עם לימון (צילום: אסנת לסטר)
מרק כדורי בשר עם לימון (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אנה תם מקצרין.

אנה למדה את המתכון מחמותה שנולדה במצרים.

 

מרכיבים

 

לכדורי הבשר

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור טחון

2 ביצים

4-3 כפות קמח מצה

 

למרק

1 ליטר מים

5-4 גבעולי סלרי חתוכים

4 שיני שום קצוצות

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית כורכום

4-3 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

1/4 כוס מיץ לימון (או יותר, אם רוצים)

 

אופן ההכנה

מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים של כדורי הבשר. מכסים ושמים במקרר לחצי שעה לפחות.

מחממים בסיר את המים. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט מיץ הלימון, ומביאים לרתיחה.

יוצרים כדורים קטנים מתערובת הבשר ומכניסים אותם לסיר בזה אחר זה, כשבכל פעם מחכים שהנוזלים ירתחו שנית.

ממשיכים לבשל כ-1/2 שעה על אש קטנה, ללא מכסה.

מוסיפים את מיץ הלימון, מבשלים עוד 1/2 דקה ומסירים את הסיר מהאש.

 

 

עוגת קרם לימון עם לימונצ'לו

עוגת קרם לימון עם לימונצ'לו (צילום: אסנת לסטר)
עוגת קרם לימון עם לימונצ'לו (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

3 ביצים מופרדות

1/2 כוס חלב

1 כף קורנפלור

1/2 כוס סוכר

1 כף חמאה

מיץ מלימון אחד

קליפה מגוררת מלימון אחד

3/4-1/2 כוס לימונצ'לו

בישקוטים

 

לציפוי

1 מכל שמנת להקצפה

3 כפות סוכר

קליפת לימון מגוררת לקישוט

 

אופן ההכנה

1. שמים בסיר קטן את החלמונים, החלב, הקורנפלור ו-1/4כוס מהסוכר.

2. מקציפים מעט את המרכיבים שבסיר באמצעות מטרפה או מזלג.

3. מחממים את הסיר על אש קטנה תוך ערבוב מתמיד בכף עץ. חשוב לערבב כל הזמן, כדי שהחלמונים לא ייקרשו.

4. כאשר התערובת הופכת לרביכה הדומה לבצק של פחזניות מוסיפים את מיץ הלימון, החמאה וקליפת הלימון ומערבבים.

מסירים את הסיר מהאש ומניחים לתערובת להתקרר מעט.

5. מקציפים את החלבונים עם 1/4 כוס הסוכר שנותרה, עד שמתקבל קצף יציב, מבריק וגמיש.

6. מקפלים בהדרגה את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים – בכל פעם מוסיפים חלק ממנה ומקפלים עד שהיא נבלעת בתערובת.

7. מסדרים את הבישקוטים זה לצד זה בכלי הגשה, ומרטיבים אותם בלימונצ'לו.

8. מורחים את הקרם על הבישקוטים.

9. מסדרים על הקרם שכבה נוספת של בישקוטים, ומרטיבים גם אותה בלימונצ'לו.

10. מקציפים את השמנת עם הסוכר לקצפת יציבה, ומורחים אותה על הבישקוטים.

11. מקשטים בקליפת לימון מגוררת.

 

טיפ

אפשר להפוך את העוגה בקלות לפרווה: מחליפים את החלב והשמנת בשמנת פרווה, ואת החמאה במחמאה.

 

 

לימונצ'לו עם וודקה

לימונצ'לו עם וודקה (צילום: אסנת לסטר)
לימונצ'לו עם וודקה (צילום: אסנת לסטר)

 

משקה חריף מיוחד ומרענן. מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

10 לימונים

1 ליטר וודקה

625 מ"ל (2/3 2 כוסות) מים

1/2 ק"ג סוכר

 

אופן ההכנה

1. רוחצים היטב את הלימונים ומייבשים אותם טוב טוב.

2. מקלפים מהלימונים את הקליפה הצהובה. מקפידים לקלף רק את החלק הצהוב, כי החלק הלבן מוסיף מרירות.

3. שמים את הקליפות בצנצנת גדולה (רצוי שתהיה מזכוכית ומעוקרת). יוצקים על הקליפות את הוודקה וסוגרים את הצנצנת.

4. שומרים במקום חשוך וקריר 10-7 ימים.

5. לאחר ההשהיה מרתיחים בסיר את המים והסוכר תוך ערבוב, עד שהסוכר מתמוסס לחלוטין. ממשיכים בבישול עוד 4-3 דקות ומסירים מהאש. מניחים לסירופ להתקרר.

6. כשהסירופ קר מוסיפים אותו לוודקה עם קליפות הלימון.

7. שומרים את הצנצנת במקום חשוך וקריר 10-7 ימים.

8. מסננים את הנוזלים דרך מסננת דקה מאוד או יריעת בד ומעבירים לבקבוקים. חשוב למלא את הבקבוקים עד לשני שלישים מנפחם ולא יותר, מפני שהם נשמרים בהקפאה. הלימונצ'לו לא קופא לגמרי ומפשיר מהר, לכן מוציאים אותו מהמקפיא ממש לפני ההגשה.

 

טיפ

ומה עושים עם המיץ מכל הלימונים? מקפיאים בשקיות להכנת קוביות קרח, וכך תמיד יש בבית מיץ לימון זמין.

 

 

תרכיז לימונים ללא בישול

תרכיז לימונים ללא בישול (צילום: אסנת לסטר)
תרכיז לימונים ללא בישול (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סימונה שושן מטבריה.

 

מרכיבים

1 כוס מיץ לימון סחוט טרי

2 כוסות סוכר

 

אופן ההכנה

1. מערבבים בקנקן את מיץ הלימון והסוכר.

2. משאירים את הקנקן כיומיים על משטח העבודה במטבח, ובכל הזדמנות מערבבים את תכולתו.

3. לאחר שהסוכר מתמוסס לחלוטין במיץ מעבירים את התרכיז לצנצנות או בקבוקים מעוקרים. מאחסנים במקרר.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00