נעה וגלית (שמות בדויים) הן תאומות מקסימות בנות 4 חודשים. לאחרונה התחילו לנסות לטעום אוכל מוצק, מחיות של ירקות ופירות. עד לא מזמן הן סבלו מרעב והזנחה והוצאו מן הבית על רקע בעיות התמכרות של הוריהם ואלימות קשה בתוך המשפחה. "הן הגיעו בסערה", נזכרת היום חגית אבי שר מנחת אומנה ממכון "סאמיט" שמלווה את המקרה מקרוב. שכנים דיווחו על בכי מתמשך ואמא שיכורה והמשטרה שהגיעה למקם הזעיקה מיד את עזרת שירותי הרווחה.

 

התאומות היו במצב הזנחה קשה. נראה כי אף אחד לא רחץ אותן, השיער התינוקי והרך שרק צמח היה דבוק לקרקפת בשאריות של לכלכוך, ציפורניהן מעולם לא נגזזו והן הגיעו ללא בגדים. היום אפשר לראות את השינוי שהתרחש כתוצאה מהשהייה שלהן במשפחת הקלט בדרך למציאת משפחת אומנה שתעניק להן בית. "הן חייכניות ומתוקות, קשורות זו לזו ומסתכלות זו על זו. הן אינן זהות, אך הדמיון ביניהן ניכר. הן הגיעו במצב של רעב. לנעה היתה הסתגלות קשה יותר וגלית בחנה ולמדה ללא הרף את הסביבה החדשה", מספרת חגית על תחילת הדרך.

 

נעה מתמסרת לחיבוק

שלושה שבועות חלפו מאז שהוצאו מביתן והיום הן אוהבות לאכול מבקבוק, הן צוחקות ומחייכות, מגיבות לצעצועים, משחקים ומוסיקה ונענות למגע וחברת אנשים. "הן נראות כמו תינוקות בפרסומת", מתארת אותן חגית. "הן מתעוררות בבוקר עם חיוך. נעה, הגדולה מבינהן, אוהבת מאוד לשתות את החלב שלה על הבוקר לפני הכל ואז מתמסרת לחיבוק ומשחק. גלית הקטנה יותר מנסה להתהפך ואוהבת להוריד את משקפי הראיה של כל מי שנמצא לידה", מספרים במשפחת הקלט. היום הן נהנות משגרה קבועה של טיפול ותשומת לב, שתיהן אוהבות מים וזמן אמבטיה הוא הזמן החביב עליהן.

 

"ילדים בסיכון שזקוקים לבית זו מציאות ולא סיסמא"
בפרוייקט מרגש "הילדים של כולנו", שעלה ב-ynet לפני כשנתיים, עלתה המודעות החברתית-ציבורית לאותם ילדים שקולם בדרך כלל לא נשמע. ילדים שמסיבות שונות הוצאו מבית הוריהם הביולוגים וממתינים למשפחת אומנה שתלווה אותם ותבנה להם חיים חדשים. כ-9,000 ילדים בארץ זקוקים למענה במסגרות חוץ ביתיות. ילדים אלו עברו התעללות פיזית, נפשית או מינית והוריהם אינם כשירים או מסוגלים לגדל אותם. כ-2000 ילדים נמצאים במשפחות אומנה וכ-7000 ילדים נוספים שוהים בפנימיות. השאיפה של כל העוסקים במלאכה היא למצוא משפחות אומנה לכמה שיותר ילדים. משפחת האומנה היא פתרון חוץ ביתי לילדים אשר חשופים למצבי סיכון בבית הוריהם. משפחת האומנה מאפשרת לילדים שהוצאו הזדמנות לחוויה מתקנת ונותנת להם מענה מתאים וראוי להתפתחותם הנפשית ולרווחתם הרגשית והפיזית.

 

לומדות כל יום משהו חדש

מירה ורקר, מגייסת משפחות אומנה ממכון סאמיט, אומרת: "לרוב, כאשר אנו נתקלים באמצעי התקשורת בילדים בסיכון, אנו לכל היותר מזילים דמעה, מחבקים את ילדינו שלנו וממשיכים הלאה במירוץ החיים הבלתי פוסק. ילדים בסיכון שזקוקים לבית זו מציאות ולא סיסמא! ילד אומנה הוא ילד שנגזרה עליו מציאות חיים לא פשוטה ואנחנו תפקידנו לנסות ולהקל עליו. הנה עוד הזדמנות למעשה שיש בו צדק חברתי".

 

משפחת הקלט בה שוהות התאומות הקטנות נעה וגלית כרגע, היא תחנת ביניים עד שתמצא להן משפחת אומנה שתוכל לגדל אותן תקופה ארוכה ולתת להן יציבות וביטחון. "זה בהחלט מאתגר לקחת שני ילדים, זו משימה קשה, אבל ברור כי כשמדובר בתינוקות קטנים היא מתגמלת במהירות", מבטיחה חגית ומוסיפה ש"השתיים מגיבות כל כך מהר לכל טיפול וקירבה. הן נענות למגע ולומדות מדי יום דברים חדשים. חשוב לנו למצוא להן במהירות משפחה שתקלוט אותן לזמן ארוך על מנת שלא להעביר אותן טלטלות מיותרות".

 

מכון סאמיט, שמלווה את המקרה הזה כמו גם מקרים אחרים שבהם נדרשות משפחות אומנה וקלט חירום במחוזות ירושלים והדרום, מלווה את קליטתם של הילדים במשפחה החדשה ונותן מענה פסיכולוגי ותמיכה רגשית ופיסית יומיומית למשפחות שנענות לאתגר. כדאי לדעת, מוסיפים שם שעל פי תיקון שנכנס לתוקף באוגוסט האחרון, גם משפחות אומנה זכאיות לחופשת לידה ולתשלום דמי לידה שיקראו דמי אומנה.

 

המכון מטפל ב-850 ילדי אומנה. בימים אלה הם מחפשים, כאמור, משפחה שתתאים לנעה וגלית. "כשמדובר בתינוקות כל כך קטנים ההתקשרות היא מהירה ואנחנו מודעים לחששות שמלווים את הצעד הזה, בעיקר הפחד מפני האפשרות שהילדים יחזרו להוריהם הביולוגים", אומרת חגית. "לא נעשה מחקר סטטיסטי שבדק כמה משפחות אומנה לתינוקות הפכו בסופו של דבר למשפחות מאמצות לכל דבר, אבל היו כמה וכמה מקרים כאלה. זה בכלל לא נדיר. אנחנו מחפשים משפחה יציבה מבחינה רגשית, כלכלית ומשפחתית שתעבור כמובן את ההכשרה המתאימה ותקבל ליווי צמוד ומתאים לגידול הילדות האלה, תוך תמיכה מלאה ומעטפת חמה שלנו", מבטיחה חגית.

 

יקיר, נעם, רוני ושי

גלית ונעה אינן התינוקות היחידות שמחכות למצוא בית ומשפחת אומנה שתגדל אותן בביטחון וביציבות לאורך זמן. כרגע מחפשים משפחות נוספות מאזור ירושלים והדרום ל-20 ילדים בגילאים 0-5. יחד עם גלית ונעה מחכים גם יקיר בן השנה, שאימו סובלת מבעיות בריאות קשות ואביו מתקשה לגדל אותו לבד למרות שהוא נמצא עמו בקשר. גם נעם בן החודשיים בלבד, תינוק מקסים וחייכני בן לאמא שאינה מתפקדת ושלא היתה מסוגלת לגדלו כראוי, ממתין למשפחת אומנה שתעטוף אותו בהרבה חום ואהבה.

 

במשפחת קלט אחרת ממתינים האחים רוני ושי לבית קבוע שישים קץ לנדודים שעברו בשנה האחרונה. רוני היא בת 3 ומתנהגת כמעט כמו אמא של שי, אחיה בן השנה. היא מחזיקה אותו קרוב אליה ומגוננת עליו. "כך היה למן הרגע שהגיעו למשפחת הקלט", נזכרת חגית. בהתחלה רוני לא דיברה ולא תקשרה. היא היתה שקטה מאוד ורק החזיקה והצמידה את אחיה אליה. שי היה מאוד רעב. מראם החיצוני של שני האחים שיש להם אמא אחת ושני אבות שונים היה מאוד מוזנח. הם הגיעו מקרובי משפחה שהחזיקו בהם תקופה קצרה ולא הצליחו להתמיד.

 

"הם היו מאוד מבולבלים. לא הכירו דברים בסיסיים: רוני לא ידעה שאוכלים ליד שולחן, שמשתמשים במזלג ובכף וששותים מכוס. היא נראתה כאילו היא בכלל לא מבינה איפה היא. חשבנו בהתחלה שהיא לא מבינה עברית, אבל מהר מאוד זה התברר כלא נכון", מספרת חגית. היום רוני "מחוברת" למה שקורה סביבה, היא הולכת לגן, עדיין מגוננת על אחיה ומאוד הורית כלפיו. השניים אינם דומים חיצונית, אבל יש להם חיבור רגשי מדהים ולכן ברור שלא יפרידו בינהם. "רוני אוהבת בובות ועסוקה במשחק עצמאי בגן. התפתחותה תקינה למרות שהיא קצת איטית, היא יוצרת קשרים חברתיים והיא מרצה ונוחה, מאופקת מאוד ולא עושה בעיות. רוני נענית למגע ואוהבת קשר, מסתגלת ולא מראה קושי. רק עכשיו היא מתחילה לשכלל את המיומנויות שיש לכל ילד בגילה: לצייר, להרכיב פאזלים ולשחק", מתארת חגית.

 

שי הוא תינוק שמנמן שאוהב לאכול. הוא מפותח בהתאם לגילו. נראה כי בזכות אחותו המגוננת הוא לא עובר את הטלטלה בסערה. השניים כבר כמה חודשיים בלי משפחה ושי לא זוכר את הבית. בימים אלה הוא מתחיל ללכת, קצת מציק לאחותו וישן מאוד טוב בלילה. "הוא ילד מאוד נוח", מספרים במשפחת הקלט. רוני שעוזרת במטבח בהכנת עוגיות מתגעגעת ומרבה לדבר על אמא שלה. "היא שואלת עליה הרבה יותר מילדים אחרים בני גילה. נראה כי היא מסתירה את הקשיים והעצב בפנים", מתארת חגית. השניים האלה נענים לכל קשר ולא מציפים בקשיים. הם זקוקים למשפחה מבינה שתכיר בתפקיד הקריטי שיש לה בחיי הילדים האלה היום. זוהי ההזדמנות שלהם לאהבה ראשונה, לקשר בטוח ויציב בשלבי ההתפתחות הקריטיים שלהם, במצב שבו אף אחד מבני משפחתם לא יכול להעניק להם זאת.

 

ילדי אומנה שבגרו מספרים עד כמה נתנה להם משפחת האומנה כלים לגדול בביטחון ועד כמה היא עיצבה את מי שהם בנקודה קריטית בשלבי הגדילה וההתבגרות שלהם. מירה ורקר מוסיפה: "אני רואה בזה כמו פיקדון שקיבלנו מבורא עולם שבאמת אין לנו מושג כמה זמן נהיה מופקדים על הפיקדון – אך כל זמן שהוא אצלנו יש לנו הזדמנות לנתינה, לקבלה ולחינוך ילדינו הביולוגים לערכים אמיתים". אין ספק כי מדובר בשליחות של ממש שמאפשרת להשאיר חותם בלב של ילד שכל כך זקוק לאהבה.

 

לפרטים נוספים על הילדים הזקוקים לבית חם: מכון סאמיט : 08-6654292.