לפני כעשור שנים, למעלה מ-98% מהאימהות בבריטניה כיסו את התינוקות בשמיכה. כיום שק השינה הוא הפתרון המועדף בממלכה, עם אחוז חדירה מרשים של למעלה מ-90%. האם מה שטוב לבריטים מתאים גם להורים בישראל?

 

שק שינה לתינוקות - Slumbersac (צילום: יח"צ)

 

שוק מוצרי התינוקות מוצף בשלל גימיקים ומוצרים שלכאורה אמורים להקל על חיי ההורים, חלקם מתגלה במהלך הזמן כשימושיים וחלקם מתברר כמיותר ואף מאכזב.

השנה פרסם WHICH?, גוף הצרכנות הגדול בבריטניה, תוצאות של סקר נרחב שכלל למעלה מאלף הורים שלהם ילדים מתחת לגיל 3. ההורים נשאלו לגבי המוצרים השימושיים ביותר, מעבר לחיוניים כמו מושב בטיחות, עגלה וכיסא אוכל, שמומלץ לרכוש. בעשירייה המובילה ניתן למצוא מגוון מוצרים מוכרים כמו מוצץ, סטרליזטור ומד חום דיגיטלי, אבל במקום השני (מיד לאחר שערי בטיחות) בולט מוצר שאינו מופיע כלל ברשימות הלידה הגדושות המוצעות ע"י המשווקים בישראל: שק שינה לתינוק.

40% מכלל ההורים בסקר הבריטי (55% מכלל ההורים שהשתמשו כבר במוצר) ציינו כי שק שינה הוא מוצר חיוני ביותר לתינוק. רק כדי לסבר את האוזן, המוצץ המוכר, נמצא באותו סקר רק במקום השישי, הואיל ורק 28% מההורים מצאו אותו כנדרש.

 

מעבר לאוקיאנוס האטלנטי, בארה"ב, גוף הצרכנות המקביל ל-WHICH?, ה-Consumer Reports מנחה מפורשות משנת 2008 להחליף את השמיכות בשקי שינה, כחלק מהמדיניות הרשמית של איגוד רופאי הילדים והועדה לבטיחות מוצרי צריכה. כמו כן, מומלץ להוציא ממיטת התינוק (עד גיל שנה) כל אביזר רך, מכרית דרך מגן ראש ועד השמיכה, לצמצום הגורמים למוות בעריסה.

בישראל, ארגון 'בטרם' מפרסם הנחייה דומה: "אצל תינוקות קיימת סכנה גבוהה של חנק בסביבת השינה עקב כיסוי דרכי הנשימה על ידי כרית, שמיכה, מזרן, מגן ראש או פריט רך אחר או כאשר מישהו אחר שישן באותה המיטה מכסה אותם במקרה". "בנוסף, את השמיכה הוא עלול להסיר ממנו ולא יהיה ביכולתו להתכסות מחדש".

אז מדוע הורים בישראל ממשיכים להתעלם מהמלצות אלו, משקיעים שעות מיותרות בבחירה של מצעים שונים ומשונים למיטת התינוק, מעדיפים לבצע כל מיני אלתורים של מתיחת קצה השמיכות מתחת למזרן כדי שלא יזוזו ויכסו את פני התינוק בבוקר, עורכים מספר ביקורים בלילה רק כדי לכסות מחדש ועם כל זאת מוצאים את אוצרם בבוקר מחוץ לשמיכה או מכורבל בה בצורה שעלולה להיות מסוכנת?

 

אמה ברק, שעלתה מבריטניה לפני כשנה, התקשתה להאמין שלבתה בת ה-10 חודשים לא ניתן לרכוש בישראל את המוצר שממנו אינה נפרדת לעולם, שק השינה.

בניגוד לרוב העולים לישראל, שפשוט מקבלים את הגזירה ומייבאים עצמאית מוצרים ייחודיים, המוכרים להם מארץ הולדתם, בחרה אמה לעשות מעשה ולהביא את הבשורה לעם הנבחר.

המוצר שהיא בחרה לייבא ולהפיץ בישראל הוא ה-Slumbersac, המוצר שדורג כמספר אחת בבריטניה ע"י מגזין Mumsnet לשנת 2011.

 

מגזין slumbersac :Mumsnet - שק השינה הנבחר לשנת 2011

 

המוצר דורש הסתגלות מחשבתית להורה ופיזית לפעוט, ולכן רצוי להתחיל עימו בשלב מוקדם, אם לא מגיל לידה, אז לפחות עוד בשלב העריסה, קרי גיל 3 חודשים לערך.

ביקשתי לקבל מוצר כזה כדי להעמידו למבחן והתנסות ממושכת של הנסיינים שלנו והנה העובדות היבשות ומיד אחריהן תוצאות ההתנסות.

המוצר פותח בברטניה תחת עינה הפקוחה של FSID (המוסד לחקר מוות בתינוקות בבריטניה), שהגדיר תכונות כמו העדר כובע/קפוצ'ון כדי למנוע כיסוי פנים, העדר שרוולים מובנים, כדי למנוע התחממות יתר של הגוף. עוד הוא קבע כי המוצרים ייוצורו תחת תקן המודד במדויק את הבידוד התרמי של הבד, כדי לאפשר מתן המלצות ברורות ופשוטות לגבי עובי המוצר וסוג בגדים יש להלביש את התינוק לפי טמפרטורת החדר.

התקן משתמש ביחידות בשם TOG, המשמשות בתעשיית מוצרי טקסטיל, ובשימוש במד חום המגיע חינם עם השק, כאשר בצדו השני מוצגים בדיוק איזה וכמה שכבות יש להלביש את התינוק כך שאפשר להפסיק עם משחק הניחושים ותחושות הבטן.

רק כדי לסבר את האוזן, 1 TOG שקול לשמיכה קיצית ועוביו הדק של השק עלול להטעות לעומת עובי השמיכה הגדול יותר, שלכאורה מחממת יותר, אך אין זה כך. בזכות המבנה הסגור העוטף את התינוק מכל צדיו וללא משבי אוויר הנגרמים מתזוזות והרווח בין השמיכה לסדין.

 

המדחום המגיע עם שק השינה – טמפ' החדר כ-24 מעלות (צילום: אבי ורון)

 

דבר הנסיינים: מההתחלה לא אהבנו את הרעיון לדחוף את הילדות שלנו לתוך שק. אפילו שזה שק שינה ייעודי לתינוקות בני 6-18 חודשים, עשוי כולו כותנה נעימה למגע, יפהפה ומקושט בג'ירפה וזברה מלאות הומור וחן הרקומות בחזיתו. אפילו.

כי הקטנטנות כבר בנות 9 חודשים, ובמהלך הלילה מתגלגלות בשלושה מימדים ל-360 מעלות. התרגלנו כבר למצוא אותן כשהשמיכה קבורה מתחתיהן ולרוץ לסלון להביא שמיכה נוספת כדי לכסות אותן.

חוץ מזה, עוד מעט כבר קיץ, והן ממילא ישנות לא רע טפו טפו טפו, אז למה להפריע?
אבל כמה בקרים שבהם מצאנו את הרגועה שבהן מתעוררת בשמחה כשרגליה קפואות, שכנעו אותנו לתת צ'אנס לשק.

את זו שעדיין מתעוררת לאכול בלילה אנחנו ממילא יכולים לכסות בכל התעוררות והיא יותר פעילה בשינה, אז עזבנו אותה במנוחה. את האחרת הכנסנו לתוך השק אחרי האמבטיה והפיג'מה ולפני הבקבוק האחרון, וכך העברנו אותה ישנה למיטה. גם כשהיא עטופה בג'ירפה וזברה היא התגלגלה לכל הכיוונים, הגיעה לכל פינות המיטה, התנגשה לא פעם בסורגים, אבל עובדה – נשארה מכוסה עד הבוקר. והרגלים חמות! רק מה, יש לא מעט תנועה בלילה, ושק שינה מגביל את התנועה הזו.

כן: השק יפהפה, בעל עיצוב עדין בגוונים שקטים, חומר איכותי ונעים. כנראה, עדיף להתחיל בגיל רך יותר ולא לנסות להרגיל תינוק בן 9 חודשים לטריקים חדשים. השק נפתח ונסגר באמצעות רוכסן ו"מתלבש" על התינוק כמו גופייה באמצעות ארבעה תיק-תקים בכתפיים. השק אמור להיות בטוח יותר משמיכה, שהתינוק עלול להתכרבל בתוכה. השק משווק בשתי מידות עובי. כדי להחליט מהו העובי המתאים לכם, מצורף לשק מדחום חד פעמי. אנחנו השתמשנו בשק הדק יותר, אך הוא נראה חם מדי לקיץ במישור החוף.

לא: זה כיף להתכרבל בתוך שמיכה, מה שאי אפשר לעשות בשק שינה, לטוב ולרע. כל מי שניסתה לישון בכותונת לילה ארוכה מכירה את התחושה המתסכלת כשמסתבכים בתוכה באמצע הלילה. קלסטרופובי משהו.

הידיים נשארות מחוץ לשק. היצרן ממליץ להלביש את התינוק שכבה נוספת בפלג הגוף העליון במידת הצורך.

אם יש צורך בהחלפת חיתול באמצע הלילה, שק השינה גם מקשה על זיהוי המפגע וגם מסבך את החלפת החיתול.

אבא: ב"צופים" היינו ישנים בשק שינה...

אמא: בגיל תשעה חודשים וכשהקיץ עדיין כאן, בשבילנו החסרונות עולים על היתרונות. לתינוקות קטנים יותר או כאלה שאינם זזים בשנתם (יש כאלה?) זה עשוי להיות פתרון טוב.

 

אין ספק לגבי בטיחות המוצר, העומדת בכל ההמלצות העדכניות ואפקטיביות המוצר לגבי שמירת חום גופו של התינוק לאורך כל הלילה. הספק הוא רק בשינוי התפיסתי הנדרש כדי להפוך מוצר זה לנפוץ ובסיסי לפחות כמו מוצץ.

חשוב להזכיר כי בישראל יש נטייה לחמם חדרי תינוקות בצורה מוגזמת, יחד עם שימוש מופרז ומזיק במכשירי אדים, הרבה מעל ההנחיה של משרד הבריאות בישראל ובעולם: 19 עד 22 מעלות בלבד.
מעל 24 מעלות מוצר זה, גם בגרסתו הקיצית, הופך להיות מיותר וכמו כל שמיכה עלול לגרום להתחממות יתר ולהזעה מוגברת אצל תינוקות, כאשר כלל האצבע אומר שלתינוק המזיע בעורפו חם מדי.

 

רוצים להצטרף לחלוצים בישראל? המהפכה כבר כאן .