מרכיבים (10-8 מנות)
- 4 כוסות קמח מחיטה מלאה
- 1 כוס קמח מחיטה רגילה
- 3 כפיות שמרים יבשים
- 1/2 2 כוסות מים חמימים (לא רותחים)
- 1/2 2 כפיות מלח
- 3/4 כוס דבש (אפשר להמיר חצי מהכמות בסילאן, להענקת צבע כהה יותר)
- 1/2 כוס שמן
- 100 גרם צנוברים
אופן ההכנה
- מערבבים בקערה את שני סוגי הקמח והשמרים.
- בקערה נפרדת טורפים את המים, המלח, הדבש ומחצית מכמות השמן - עד שכל הדבש נמס לגמרי ונטמע בנוזל.
- מוסיפים בהדרגה את הנוזלים לקערת הקמח-שמרים, תוך כדי לישת הבצק. אם בסוף התהליך הבצק דביק מדי, אפשר להוסיף קמח עד שמתקבל בצק שאפשר לעבוד אתו.
- מוסיפים את הצנוברים ולשים את הבצק היטב לכדור.
- מניחים את כדור הבצק בפויקה משומן (או בקערה משומנת, אם מכינים את הלחם בבית), מכסים במכסה ומניחים בצֵל למשך כשעה, עד שהבצק תופח ומכפיל את נפחו.
- לאחר ההתפחה לשים שוב את הבצק ויוצרים ממנו כדור, ומוסיפים מעט קמח לפי הצורך.
- משמנים את כדור הבצק ומכניסים אותו לפויקה (או לקערה, בבית). מכסים במכסה ומניחים בצֵל למשך כשעה להתפחה שנייה.
- כשהבצק תפח בשנית, אופים אותו בפויקה במשך 45-35 דקות על אש בעוצמת חום בינונית, ומניחים גחלים מתחת למכסה ועליו. אם אופים את הלחם בבית, מניחים אותו בתבנית בגודל מתאים ואופים 45-35 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
- מוציאים את כיכר הלחם מהפויקה (או מהתבנית). מצננים אותה במשך כ-15 דקות, ובוצעים בתאווה.
- גלעד מאירי הוא טבח מנוסה, בשלן הרפתקני ומחבר הספרים "בישולי הדרך – המדריך המקצועי לבישול בשטח" ו"פויקה". מתכונים נוספים - באתר "בישולי הדרך
"