איך הובילו מים לירושלים הנצורה, מה אפשר לעשות היום מזבל, ואיפה תינתן לכם הזדמנות לפרוק אוניה בלי להזיע? מרכזי המבקרים הרבים בארץ (שברובם לא תצטרכו לשלם כלל) כוללים היום הרבה יותר מסרט הסברה או הרצאה יבשה. מהמיצגים האינטראקטיביים של נמל אשדוד ועד התצוגה האורקולית של מקורות: 11 מרכזי המבקרים שכדאי לכם לפקוד. 

 

1. המשאבה הנצורה

תחנת חולדה היא תחנת שאיבה תת קרקעית משנות ה-50, המזמינה לסיור במרכז מבקרים המוקף בחורש טבעי. מתחילים במרפסת התצפית המשקיפה על אזור השפלה, ממנה יורדים לבטן האדמה, לבונקר בו התגלתה משאבת הדיזל אשר השתמרה בשלמותה. המשאבה עברה שיפוץ קל, המנוע נצבע בצבעים עליזים והיום האתר מספר את סיפורה ומתעד גם את "מבצע שילוח" - המאבק להובלת המים לבירה הנצורה. אפשר לטפס על המשאבה, למשוך בשלשלאות הברזל ולהפוך את ההיסטוריה לחוויה.

 

 

2. כלים שלובים

בעידן שמים הם מצרך יקר ו"חבל על כל טיפה" היא יותר מאשר סיסמה, ביקור במוביל הארצי הוא חוויה מאלפת. בתחנה עוברים בדרך שעושים המים הנשאבים מהכנרת דרך המוביל הארצי ועד שהם מגיעים לברז. הסיור מלווה בסיפורים היסטוריים על הקמתו של המפעל הלאומי, חשיבות מפלס הכנרת, איכות המים והחיסכון בהם. יורדים לתחנת השאיבה החצובה בבטן ההר, מסיירים בין משאיבות הענק וממשיכים למצפור צ'רה הצופה על הגיחון בנחל עמוד ופועל לפי חוק הכלים השלובים.

 

  • אתר ספיר, צומת חוקוק (בסמוך לכרי דשא). 6714770- 04. ללא תשלום ובתיאום מראש.

 

3. רב חושי

יצאנו לראות איך מגיעים המים מתחנת השאיבה של מקורות הממוקמת בבטן האדמה ועד לברזים בבית. למרכזים בתחנת ספיר בכנרת, מעיינות הירקון בראש העין, תחנת חולדה ותחנת שמחה בנגב נוסף מרכז אשכול החדש, המזמין לחוויה רב חושית בשילוב מים, אורות, צבעים, צלילים ומיצג המציג את מקורות המים ודרכי הטיפול בהם. המבקרים הופכים לעובדים באמצעות משחק טריוויה, משתמשים במכשירי קשר ומסכי מגע וצופים בסרטון על דרכה של טיפת המים מהכנרת ועד לברז. מסיימים בין המאגרים על רקע נופי בקעת בית נטופה.

 

  • אתר אשכול , צפונית לצומת המוביל (כביש ‭.04-6500664 .(77‬ ללא תשלום.  

  

4. צומת המים

מתחת לכביש 483 עובר צומת המים הראשי של ישראל, המווסת זרימה של שליש מתנועת המים בארץ המגיעים מהמוביל הארצי. המרכז הוא מסע מרתק מעל ובתוך האדמה בעקבות סוגי המים השונים. מים שפירים, מותפלים, מטוהרים, מי שיטפונות ומי מעיינות, מי תהום ומים מליחים. הסיור עובר בתחנה ההיסטורית התת-קרקעית המציגה את סיפור הקמת מפעל "ירקון-נגב", ובין מעיינות הירקון החבויים בסבך הצמחיה.

 

 

 5. בשמחה ובששון

מהתחנות המרכזיות של "מקורות" בנגב. התחנה שולטת על חלוקת המים השפירים ומי הקולחין לשדות ולמטעים, לבתים בעיירות, בקיבוצים ובמושבים, כמו גם למפעלי תעשייה, פארקים ואתרי תיירות. מתחילים בסרטון וסיור במנהרת המשאבות שהוסבה למוזיאון היסטורי מרשים, לומדים על מקורות המים באזור ואיך הם מגיעים לברז, שומעים סקירה על מצב משק המים ונהנים מתצוגת אביזרי מים משנות ה-50, הממחישים את ההתפתחות הטכנולוגית. במקום גם גן ארכיאולוגי יפה ומיוחד.

 

  • תחנת שמחה , כביש 334 דורות רוחמה. 6620650- 08. ללא תשלום, בתאום מראש.

 

6. צינורות לוחשים 

בשפד"ן, האחראי לאיסוף השפכים מרחבי המטרופולין, לטיהורם והשבתם כמים נקיים לחקלאות, פועל מרכז מבקרים אקולוגי המעביר בדרך חווייתית את המודעות הסביבתית, החיסכון במים ואת הפיכת המטרד למשאב. הסיור מתחיל בקבלת פנים "כחולה" עם מצגת אורקולית המוקרנת באולם פנורמי. אחריו יורדים למעמקי צינור הביוב המשובץ במקרנים, פריסקופים, חרכי הצצה, צינורות לוחשים, ניאגרות וברזי מידע המדמים מודל של מכון טיהור שפכים. בתוך הצינור מוקרן סרטון על תהליכי הטיהור המתקדמים וסרטון נוסף מתאר את ה"חיים" שמתחת לחיים האמיתיים בגוש דן. בהמשך יוצאים לסייר בשטח הפתוח ועוקבים אחר השלבים המכנים והביולוגיים של הפיכת השפכים למי השקיה לנגב. בחנוכה יתקיים במרכז הסביבודן, סיור אקולוגי בשילוב ההצגה "מה עם המים".

 

  • איגודן , שד' מרילנד במערב ראשון לציון (בסמוך לסופרלנד), 03- 7585858, בתאום מראש.

  

7. הדואר בא היום

במרכז המבקרים של דואר ישראל תוכלו ללמוד על פעילות הדואר מרגע הביול ושליחת המכתב ועד שהדוור משלש אותו לתיבה הביתית. הסיור מלווה בפעילות אינטרקטיבית, סרטונים ותחרויות. בסיור עוברים בארבע תחנות - שירותים מקוונים, הפצת דברי דואר, דואר ישראל בתנועה ותחנת שירותים מתקדמים. בהתנסות האינטראקטיבית (לגילאי 8-14) תוכלו להתחרות על פרסים ולשלוח מכתב אישי ולעקוב אחריו שליחתו. הסיור מסתיים בצפייה במכונות הממיינות מיליוני מכתבים.

 

  

8. תוצרת חירייה

הר הזבל, המוכר היטב לעושים דרכם בכביש גהה ובכביש 1, הפך למרכז לחינוך סביבתי והסברה בנושא מיחזור וטיפול בפסולת. מעולם לא חשבנו שזבל מצטלם כל כך יפה עד שהגענו למרכז הממוקם למרגלות ההר והתוודענו לפעילות והסדנאות המתקיימות בו. במהלך השנה יוצאים לסיורים בשטח ומטפסים לממרומי ההר להשקיף על מרחבי גוש דן ובסדנאות המחזור לומדים לייצר קומפוסט, לקלוע סלים מהניילונים של הסופר ובעיקר מקדמים תוכניות של מנהיגות סביבתית צעירה והעצמת בני נוער. תוכלו ללגום קפה ב"קפה חירייה" - מוסד חברתי אקולוגי שעובדיו הם נערים בסיכון המקבלים במקום הכשרה לעבודה ומעורבות בקהילה. בשישי בבוקר תוכלו להתארח "על כוס קפה בחירייה", סיור באתר פלוס קפה בבית הקפה.

 

  • חירייה, 03-6314725, הביקור בתאום מראש.

 

9. עולם הנמל 

מרכז המבקרים החדש של נמל אשדוד הוא מהגדולים, המושקעים והמתקדמים בארץ. מטרתו היא להציג את חשיבותו האסטרטגית בחיי היומיום ותרומתו לכלכלה מיום הקמתו, בראשית שנות ה-60 ועד היום. הרעיון הוא לחשוף את המבקרים בדרך חווייתית לפעילות המתרחשת בנמל. במרכז מוצג "עולם הנמל": סיור בעברו ההיסטורי, ההווה והעתיד, כיצד הוא בנוי, תהליכי העבודה המרכזיים המתקיימים בו והשימוש בטכנולוגיה והמחשוב המתקדמים. במרכז מגוון אמצעי המחשה ובהם סרטים, משחקים אינטראקטיביים שהמבקרים לוקחים בהם חלק פעיל, סרטים היסטוריים, תמונות נדירות ומעבר במספר תחנות הכוללות בין השאר סימולציה של ניתוב אוניה וקשירתה לרציף.

 

  

10. איך עורכים עיתון

לעיתון ידיעות אחרונות יש שני מרכזי מבקרים ששופכים אור על המאחורי הקלעים של הפקת עיתון יומי, מגלים את סודות המקצוע (אבל לא באמת את הכל...) ומראים איך מדפיסים מדי שבוע כ-150 מיליון דפי עיתון באמצעות שימוש בארבעה צבעים בלבד. הסיור בבית הדפוס היא הזדמנות לקוראים, ובכלל, להכיר, לראות ולהבין את עבודת המערכת החל משלב עבודת העיתונאים בשטח, הכתיבה במערכת ועד ההתמודדות והתלבטויות של העורכים בדסק החדשות מה להכניס לעיתון של מחר ומה לא. המבקרים מוזמנים לערוך עיתון אישי במערכת שבמרכז המבקרים ובהמשך לסייר בבתי הדפוס הענקיים, הנחשבים להכי מתקדמים במזרח התיכון, ולעבור בין התחנות בהן עובר העיתון עד אריזתו והפצתו.

 

 

11. לצאת מהמרכז

מרכז ללימודי ידיעת הארץ והכרת אזור שפלת יהודה והנגב הצפוני. המרכז ממוקם בטבורו של יער להב ומוקף בשרידים ארכיאולוגיים, ערכי טבע וצורות התיישבות עתיקות וחדשות. מקומו בטווח בין השטח הירוק לשיממון המדברי, בין מישור החוף להר, בין הצומח המדברי לים תיכוני ובין מאהלי הבדואים לכפרי הפלאחים של דרום הר חברון. כל אלה הופכים אותו למרכז מבקרים מלא בחוויות ומידע יקר ערך. תמצאו שם תצוגה אינטרקטיבית מתקופת מרד בר כוכבא, שחזור מערות מגורים ומחילות מסתור, תצוגה אורקולית על תולדות ההתיישבות היהודית באזור ומוזיאון להנצחת התרבות והמורשת הבדואית, ובו תצוגת פריטים מחייהם ומסורתם. באוהל הבדואי מארחים על קפה ופיתות ואפשר להצטרף לסיורי גששות וזיהוי עקבות, אפיית פיתות, סיפורים מסביב למדורה וטיולים ברגל ובאופניים בעקבות אתרי טבע, מורשת וארכיאולוגיה באזור.

 

 

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס