אטמוספירה

האטמוספירה של חמה כה קלושה שאין היא נקראת אטמוספירה אלא "אקסוספריה", ולכל דבר ועניין הינה ואקום - ריק.

 

מיכוון שהאטמוספירה כה דלילה חמה לא שומר על החום שנצבר על פניו במשך היום ובלילה החום "בורח" לחלל, חמה הוא "שיאן" מערכת השמש בהפרשי טמפרטורה, עם הפרש של כ-600 מעלות צלסיוס בין היום והלילה - בין 170 מתחת לאפס, ל-450 מעלות צלסיוס ביום.

 


מסלול

מסלולה של חמה מאד אליפטי (דומה לצורת ביצה, כך שלפעמים חמה קרוב לשמש ולפעמים רחוק יותר).

 

בגלל קרבתה של חמה לשמש הקצה הרחוק של מסלולה של חמה נראה כאילו שהוא מסתובב גם כן, בנוסף להקפתה של חמה את השמש. תופעה זו נקראת "פרסציה" והיא אחת ההוכחות שאלברט איינשטיין הראה לתורת היחסות שלו.

 


יממה

היממה בחמה שונה למדי משאר כוכבי הלכת, אם נמדוד את משך היום בחמה לפי מעבר השמש באותו אזור ("יממה שמשית") נראה שעוברים 176 ימי ארץ!

 

אם נמדוד זאת לפי כוכבים רחוקים מאד ("יממה כוכבית") נראה שיעברו רק 59 ימי ארץ! הסיבה להבדל זה הוא שחמה נעה מהר מאד מסביב לשמש (כוכב הלכת המהיר ביותר) אבל לאט מאוד סביב עצמה.

 

דבר דומה קורה בכדור הארץ, שבו "יממה שמשית" נמשכת 24 שעות ו"יממה כוכבית" רק 23 שעות ו-56 דקות, גם הבדל זה נוצר בגלל תנועת כדור הארץ סביב השמש.

 


כיצד ומתי לראות

מתי וכיצד ניתן לראות את חמה: מכוון שחמה הוא כוכב לכת פנימי (בדומה לנוגה) ניתן לראות את חמה רק לאחר השקיעה או לפני הזריחה, לכן ככל הנראה חמה או נוגה קיבלו את השם "איילת השחר".

 

חמה מסוגל להגיע לבהירות של עד -1.9. מרחקה הקרוב ביותר לכדור הארץ כ-77 מליון ק"מ.

 

דרך טלסקופ ניתן להבחין בכך שבדומה לירח גם חמה משנה את מופעה. לא ניתן לראות פרטים על חמה באמצעות טלסקופ חובבים. לעיתים ניתן לצפות בחמה עובר על פני השמש (טרנזיט).