האם אפשר לנבא את תוחלת החיים שלנו? בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים עוסקים בסוגיה ומנסים לאתר מדדים שיאפשרו לחזות את השנים שנותרו לאדם מבוגר לחיות. קבלו 5 מנבאים אפשריים לתוחלת חיים.

 

1. חוש ריח מפותח

 

ייתכן שאפשר באמת להריח את הסוף. מחקר שפורסם לפני מספר חודשים בכתב העת Chemical Senses העלה את האפשרות שחוש הריח יכול לעזור לחזות כמה שנים נותרו לאדם לחיות. לפי המחקר איבוד חוש הריח בגיל מבוגר מנבא ששנותינו ספורות - ככל שאדם מבוגר יכול לזהות יותר ריחות יומיומיים, כך עולה הסבירות שהוא יאריך ימים.

 

החוקרים מאוניברסיטת Rush נתנו ליותר מ-1,100 מתנדבים בגילאי 53 עד 100, מבחן סטנדרטי לזיהוי 12 ניחוחות שונים. הריחות שהמשתתפים התבקשו לזהות היו ריחות מוכרים כמו לימון, עשן, פלפל שחור, שוקולד וקינמון. לאחר מכן, המשתתפים היו במעקב במשך כארבע שנים.

 

לאחר שנטרלו השפעתם של גורמים כגון גיל, נכות ודיכאון, החוקרים מצאו כי הסיכון למוות היה נמוך בכ- 6% לכל ריח נוסף שזוהה בהצלחה. כך למשל, הסיכון למוות היה גבוה ב- 36% בקרב אלה שהצליחו לזהות נכונה רק 6 ריחות בהשוואה לאלה שהצליחו לזהות 11 מתוך 12 הריחות.

 

ממצאים אלו מתחברים לממצאי מחקר קודם של אותם החוקרים, לפיהם חוש ריח פגוע עלול להיות סימן מקדים לכמה מצבים של התדרדרות נוירולוגית כמו דמנציה.

 

2. חוזק לחיצת היד

 

מתברר שלחיצת יד מרמזת לא רק על הביטחון העצמי, אלא גם על הסיכוי לחיים ארוכים. כך לפחות עלה ממחקר ענק שפורסם בשנה שעברה בכתב העת היוקרתי British Medical Journal.

 

החוקרים גילו כי בקרב אנשים מבוגרים, לאלו שלחיצת הידיים שלהם הייתה חלשה היה סיכוי גדול ב- 70 אחוז למות מוקדם מאלו שלחיצת הידיים שלהם הייתה החזקה ביותר. ההבדל בשיעורי המוות היה קיים גם באנשים מתחת לגיל 60 שלא הראו סימנים אחרים לבעיות בריאות.

 

 

3. יכולת לקום בקלות מכסא

 

אותו המחקר מצא גם כי מבוגרים שהתקשו לצאת מהכסא היו בעלי סיכון כמעט כפול למוות מוקדם מאלה שנעמדו בקלות.

 

4. יכולת לעמוד על רגל אחת

 

ממצא נוסף שעלה מהמחקר הוא שהיכולת של אדם מבוגר לעמוד על רגל אחת בלי ליפול יכולה גם היא לשמש כגורם מנבא לתוחלת החיים. הסיכון למוות מוקדם היה נמוך יותר בקרב אנשים שהצליחו לעמוד יותר זמן על רגל אחת בלי ליפול.

 

5. קצב הליכה מהיר

 

בניתוח הנתונים החוקרים מצאו גם כי לאנשים שהולכים הכי מהר יש סיכוי גבוה כמעט פי 3 לחיות זמן רב יותר מאלה שהולכים הכי לאט. זהו לא המחקר היחיד שקשר את קצב ההליכה לתוחלת החיים. מחקר גדול נוסף שפורסם השנה בכתב העת היוקרתי JAMA מצא גם הוא כי קצב ההליכה יכול לשמש כמנבא טוב לתוחלת החיים הצפויה בקרב קשישים. לפי המחקר, נראה כי האטה בקצב ההליכה מצביעה על כך שלא צפויות לאדם עוד שנים רבות לחיות.

 

החוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג הסבירו  כי אין משמעות הדבר שכדאי לשנות את קצב ההליכה. הרעיון הוא שמערכות רבות בגוף- המערכת של הלב וכלי הדם, מערכת העצבים, מערכת השריר-שלד ומערכות נוספות- משפיעות על האופן בו אנו הולכים, ובריאות מערכות אלה יכולות להשתקף בקצב ההליכה הטבעי שלנו.

 

ומה חוזים החוקרים?

 

מומחים מסבירים כי בדיקות גופניות פשוטות ולא פולשניות כמו הערכת היכולת של אדם לעמוד על רגל אחת, ללכת מהר או ללחוץ על ידית, יוכלו בעתיד לסייע לרופאים לגלות פציינטים שנחלשים זמן רב לפני שהם נופלים למשכב, לעזור להם להימנע מתאונות, להחליט על מתן טיפולים ובדיקות וגם לעקוב אחר מצב בריאותם. יחד עם זאת נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע אם מדדים אלו אכן מנבאים את השנים שנותרו לאדם לחיות.