יום ראשון בפריז הוא יום מיוחד: יום של חופש, ספורט, טיולים על גדות הסיין ורכישת תוצרת טרייה בשוקי האוכל המקומיים. יום של ארוחות משפחתיות, המבוססות על חומרי הגלם הטריים שאך זה נרכשו. יום של חלומות.

 

העיר כולה מלאה באנשים, שפוקדים את הרחובות, הפארקים, גדות הנהר - וכמובן שגם את בתי הקפה. רבים אוכלים את הבראנץ' המסורתי של יום ראשון באחד המקומות הנחשבים, מקדשים את עיקרון העונג וחיים את רעיון הלחם והשעשועים.

 

גם עבור פייר קלויזל יום ראשון הוא לא יום ככל הימים, ולכן הוא החליט להקים מתחם שנקרא "יום ראשון בפריז" - ובצרפתית זה נשמע כמובן יותר טוב: Un Dimanche a Paris. מדובר במתחם גדול מאוד ביחס לבוטיקי השוקולטרי והפטיסרי בפריז, והוא כולל שוקולטרי, בר שוקולד, מסעדה, בית קפה, לאונג' של שוקולד וסטודיו - או בלשון השפים "מעבדה" להכנת המנות המוגשות במקום והמאפים שנמכרים בבוטיק.

 

המטבח חשוף לעיני כל (צילום: שרון היינריך)
המטבח חשוף לעיני כל (צילום: שרון היינריך)

 

המתחם ממוקם באחד האזורים התיירותיים ביותר בעיר, בפסאז' היוצא משדרות סן ז'רמן. מגוון המקומות המעניינים באזור אינו קטן, ואדון קלויזל לקח סוג של הימור בפתיחת מתחם כה גדול באזור שכזה. Un Dimanche מעוצב בקווים מודרניים ומיוחדים, שיוצרים מקום אשר מגרה את כל החושים ומעמיד רף גבוה למתחריו. הצבעים דרמטיים מאוד, אך עם זאת משרים תחושה מרגיעה ונקייה.

 

במקום תוכלו למצוא שוקולדים משובחים, פטיסרי ברמה הגבוהה ביותר, מקרונים טריים ופריכים להפליא ועוד סוגי קונפיסרי (ממתקים) ייחודיים. טעמתי פניני שוקולד בטעמים מיוחדים של כוסברה ותבלינים אחרים - מיוחד מאוד.

 

ההיצע מקורי - למשל, פניני שוקולד וכוסברה (צילום: שרון היינריך)
ההיצע מקורי - למשל, פניני שוקולד וכוסברה (צילום: שרון היינריך)

 

בין מתחם המכירות למסעדה נמצאת ה"מעבדה", שבה נרקחים המוצרים. בתוך מעין אקווריום שקוף החשוף לעיני כל מכינים השפים את התוצרת שתימכר ותוגש לאחר מכן במתחמים השונים. המקום נקי באופן מעורר השתאות, והרעיון של חשיפת מקום ההכנה קוסם לי מאוד. כמי שקרובה לתחום, אני יודעת כמה קשה לעבוד כשצופים בך, כך שיש משהו אמיץ בהפיכת המעבדה למקום החשוף לעיני כל.

 

יום ראשון בפריז הוא בהחלט יום מיוחד, ולבלות אותו ב-Un Dimanche a Paris יכול להפוך אותו לחוויה מיוחדת אפילו יותר.

 

Un Dimanche a Paris

4-6-8, Cour du Commerce Saint André - Paris 6ème

מטרו: Saint-Germain-des-Prés או Odéon

טלפון: 18 18 81 56 01

 

 


ספגטי או ניוקי?
  • ספגטי (כוס) 178
  • ניוקי (כוס) 178


הכי משביע: ספגטי

 

השילוב המנצח: כוס ספגטי מבושל עם 100 גרם קוביות גבינה בולגרית 5% (310 קלוריות).

 

דבר המומחים: גם הספגטי וגם הניוקי, העשוי מתפוח אדמה, עשירים בעמילנים שמעלים את המדד הגליקמי, אולם לספגטי מדד גליקמי נמוך יותר מאחר ששטח הפנים שלו קטן יותר ומרקמו דחוס. אפשר להקטין את התגובה הגליקמית של הספגטי אם מבשלים אותו עד לדרגה של אל-דנטה (מונח בצרפתית שפירושו: "בין השלב הקשה לרך"). כך העמילן יתפרק פחות ויאט את ספיגת הסוכר בדם (זה נכון, אגב, גם באורז). התגובה הגליקמית תופחת אם תוסיפו לספגטי את החלבון שבגבינה הבולגרית.

 

 


בגט, לחם מלא או פומפרניקל?
  • בגט (שליש)
  • לחם מחיטה מלאה (פרוסה)
  • פומפרניקל (פרוסה)

 

הכי משביע: פומפרניקל

 

דבר המומחים: לחם הפומפרניקל מאופיין בטחינת ריחיים גסה. הזרעים והגרעינים השלמים שלא נטחנו מהווים מעין מחסום לאנזימי העיכול המפרקים את הסוכר, ובכך מעכבים את קצב ספיגתו. הפומפרניקל גם עשיר בסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע גבוהה יותר. הגבינה מספקת את החלבון שמאט את תהליך העיכול. אם אתם לא אוהבים את טעם הפומפרניקל אכלו לחם מחיטה מלאה. עם זאת כדאי שתזכרו שלחמים רבים מקמח מלא יהיו בעלי מדד גליקמי גבוה מכיוון שהם טחונים דק. על הבגט (ובכלל על לחם לבן) פשוט תוותרו.

 


תמר, משמש או צימוקים?
  • תמר מיובש (2 יחידות)
  • משמש מיובש (2 יחידות)
  • צימוקים (כף)


הכי משביע: משמש מיובש

 

דבר המומחים: למשמש המיובש מדד גליקמי נמוך הן בגלל החומציות שבו שמאיטה את קצב העיכול והן בשל תכולת הסוכר הנמוכה יחסית. השומן והחלבון שבשקדים מפחיתים את המדד הגליקמי.

 


קורנפלקס, ברנפלקס או פיבר וואן?
  • קורנפלקס (50 גרם)
  • ברנפלקס (50 גרם)
  • פיבר וואן (50 גרם)


הכי משביע: פיבר וואן

 

דבר המומחים: לרוב דגני הבוקר, גם אלה שאינם ממותקים, יש מדד גליקמי גבוה. אול בראן ופיבר וואן יוצאים מן הכלל בקבוצה זאת מאחר שהם מכילים אחוז גבוה של סיבים תזונתיים שתופסים נפח ומקטינים את כמות הפחמימה הזמינה (המדד הגליקמי של אול בראן זהה לפיבר וואן אך קלורית הוא "עולה" יותר: 132 קלוריות ל-50 גרם). הוספת החלב מפחיתה את התגובה הגליקמית.

 


עדשים כתומות או פול יבש?
  • עדשים כתומות (בחצי כוס, לאחר בישול)
  • פול (בחצי כוס, לאחר בישול)


הכי משביע: עדשים כתומות

 

דבר המומחים: כל סוגי העדשים תמיד מומלצים בחום. העדשים שייכות למשפחת הקטניות וככאלה הן מכילות חלבון ועשירות בסיבים תזונתיים. הן גם מורידות את הכולסטרול הרע, משביעות ומאזנות את רמות הסוכר בדם. הן עדיפות על פני הפול משום שיש בהן סיבים מסיסים הסופחים אליהם מים בקיבה ויוצרים מעין ג'ל המאט את ספיגת הסוכר. החלבון שבעוף או בבשר יאטו את הספיגה עוד יותר.

 

 


חטיף אנרגיה, בוטנים, שוקולד או בייגלה?

  • חטיף אנרגיה (22 גרם)
  • בוטנים (50 גרם)
  • שוקולד (50 גרם)
  • בייגלה שמיניות (50 גרם)


הכי משביע: חטיף אנרגיה / בוטנים

 

דבר המומחים: אין תמימות דעים בנוגע לחטיף הכי מומלץ. בקרב המומחים שלנו היו שטענו כי למרות המדד הגליקמי הגבוה יחסית של חטיף האנרגיה הוא עדיף בגלל תכולת הסיבים הגבוהה וכמות השומן הנמוכה לעומת הבחירות האחרות. היו שטענו שהבוטנים עדיפים משום שיש בהם פחות פחמימות מכל השאר. בבייגלה יש אמנם אחוז שומן נמוך, אך המדד הגליקמי שלו גבוה מכיוון שהוא מכיל קמח לבן. אבל דיאטה, כידוע, היא גם (ואולי בעיקר) עניין פסיכולוגי. וזאת הסיבה שנמליץ על החטיף. תאכלו אחד ותחסלו את התשוקה ל"משהו אחר". עם בוטנים העסק מסובך יותר. איפה ראיתם לאחרונה מישהו שמסתפק ב-50 גרם בוטנים?

 

 


דובדבנים, מנגו או אבטיח?
  • דובדבנים (15 יחידות)
  • מנגו (1 בינוני)
  • אבטיח (כוס קוביות)


הכי משביע: דובדבנים

 

דבר המומחים: השיקול בבחירת הפירות קשור לסוג הסוכר ולתכולת הסיבים. הגלוקוז (סוכר ענבים) הוא בעל מדד גליקמי גבוה יותר מהפרוקטוז (סוכר פירות), ולאבטיח יש מדד גליקמי גבוה בשל כמות הגלוקוז שבו. ובואו נפריך לכם עוד מיתוס: אבטיח בדיאטה הוא דווקא מוקש. אנו נוהגים לאכול ממנו בכמויות דווקא משום שנדמה לנו שרובו מורכב ממים. הסוכר לא מובא בחשבון. המנגו מכיל כמות גדולה של סיבים, אבל גם של גלוקוז. לעומת זאת הדובדבנים (וגם האשכולית) מכילים יותר פרוקטוז כסוכר עיקרי. החלבון שביוגורט מאט את התגובה הגליקמית.

 


אורז אינסטנט, גריסים או אורז חום?
  • אורז אינסטנט (ל-120 גרם, לאחר בישול)
  • גריסים (ל-120 גרם, לאחר בישול)
  • אורז חום (ל-120 גרם, לאחר בישול)

 

הכי משביע: גריסים

 

דבר המומחים: תהליך הייצור של האורז אינסטנט גורם לכך שהעמילן שבו מתפרק מהר יותר ונספג בדם במהירות. האורז החום יכול להיות בחירה טובה יותר למרות המדד הגליקמי שלו, הגבוה יחסית (כמו כל סוגי האורז גם הוא מכיל עמילן, וכמות הסיבים התזונתיים שבו אינה גבוהה). אם אתם מתעקשים על אורז לבן, העדיפו את הבסמטי (הארוך), שערכו הגליקמי נמוך יחסית (68). בגריסים, לעומת זאת, יש סוג אחר של עמילן שהוא קשה יותר לפירוק ולכן עיכולם איטי יותר. הוסיפו להם את החלבון שבעוף, והרי לכם ארוחת צהריים מזינה ומשביעה, שערכה הגליקמי אף ירד אם תאכלו אותה עם סלט ירקות.

 

 


איזה יוגורט הכי משביע?
  • יוגורט פרי דיאט (לגביע 150 גרם)
  • יוגורט פרי 1.5% (לגביע 150 גרם)
  • יוגורט ביו לבן 3% (לגביע 150 גרם)

 

הכי משביע: יוגורט פרי דיאט

 

דבר המומחים: יוגורט פרי דיאט מכיל ממתיק מלאכותי שאינו מעלה את המדד הגליקמי. היוגורט הרגיל אמנם לא מתוק במיוחד, אך הוא מכיל שמנת ובשמנת יש סוכר, וזה כידוע מעלה את המדד שלנו. התרחקו מיוגורט 1.5% שומן עם פרי המכיל תוספת ניכרת של סוכר וקלוריות. הסיבים התזונתיים, המצויים בשפע בסובין ובקוואקר, מפחיתים את המדד הגליקמי של הארוחה.

 


תפוח אדמה אפוי או בטטה אפויה?
  • תפוח אדמה (בינוני)
  • בטטה (בינונית)

 

הכי משביע: בטטה

 

דבר המומחים: אף שהבטטה מתוקה יותר, ערכה הגליקמי נמוך בגלל התכולה הגבוהה של הסיבים התזונתיים שיש בה (אם בכל זאת אתם מעדיפים תפוח אדמה, בשלו אותו וכך תורידו את הערך הגליקמי שלו ל-83). הגבינה המוקרמת מוסיפה גם טעם וגם הרבה סידן וחלבון שמפחיתים את הערך הגליקמי. מי שלא אוהב גבינה מוקרמת יכול לאכול את הבטטה עם שמנת חמוצה