עד היום ידענו ממחקרים שהדיאטה הים תיכונית היא הבריאה ביותר ומאריכת החיים הטובה ביותר. אך ממחקר דני רחב היקף שנעשה על ידי המכון האפידמיולוגי לחקר הסרטן שבקופנהגן, אשר ליווה במשך 12 שנה כ-57 אלף דנים, בגילאי 50 – 64, נמצא שהדיאטה הסקנדינבית המסורתית בעלת סגולות מיוחדות שמשפרות את הבריאות ומאריכות את החיים.

 

  (צילום: shutterstock)

 

 

הדיאטה הסקנדינבית נשענת על המטבח הסקנדינבי המסורתי העשיר בדגים, בסוגי כרוב, לחם שיפון, דייסת שיבולת שועל, תפו"ע, אגסים, וירקות שורש הכוללים: גזר, בטטה, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, קולרבי, לפת, שום, בצל.

במחקר נמצא שהדנים שניזונו מרכיבי המטבח הסקנדינבי האופייני היו בריאים יותר והאריכו חיים ב-30 אחוז מעל הממוצע. סוגי הכרוב, לחם השיפון וירקות השורש תרמו את מירב הנקודות לבריאות טובה יותר ולחיים ארוכים יותר. אחריהם תרמו לבריאות ולחיים ארוכים יותר: הדגים האופייניים למטבח הסקנדינבי, דייסת שיבולת השועל, תפוחי עץ ואגסים.

לדברי החוקרים גם גברים וגם נשים יוצאים נשכרים אם הם אוכלים לפחות כוס וחצי כרוב בשבוע. אך בעוד אכילת לחם שיפון תורמת יותר לבריאות הגברים, ואכילת ירקות שורש מסייעת יותר לבריאות הנשים.

מה מיוחד בלחם שיפון מלא לעומת לחם חיטה מלאה? לשיפון 20% יותר חלבון, 35% יותר ברזל, יותר מפי שניים סיבים תזונתיים, ופי שניים יותר אבץ ואשלגן. חלק מסיבי השיפון הופכים במעי לחומר שנקרא אנטרולקטון, אשר תורם לבריאות ערמונית הגבר ובריאות השד בנשים. לאחר אכילת לחם שיפון מלא עולה רמת האנטרולקטון בדם בכ 60% יותר לעומת חיטה. כמו כן עולה ייצור חומצות השומן קצרות השרשרת (חומצה בוטירית) בכ 30% לעומת חיטה. חומצות שומן אלו מזינות את תאי המעי ותורמות לחיזוק המערכת החיסונית של המעי. כמות הסיבים הגבוהה בשיפון תורמת ליותר תחושת שובע, להאטה בספיגת הגלוקוז במעי ולאיזון הורמון האינסולין. סוגי הכרובים למיניהם עשירים בנוגדי חמצון המכונים "איזותיאוציאנטים," וירקות השורש, בעיקר הגזר והבטטה, עשירים בנוגדי חמצון המכונים קרוטנים.

לסיכום הדיאטה הסקנדינבית מכילה רכיבים תזונתיים טבעיים התורמים לבריאות גבוהה יותר של הלב, של המערכת החיסונית, ולפחות סרטן.

 

הגרסה הישראלית לדיאטה הסקנדינבית

 

1. אמצו את הירקות הישראלים בעונתם. שלבו בתפריט מדי יום ירקות שורש וירקות בכלל - לפחות חמישה ביום.

 

2. שתו מיץ גזר מספר פעמים בשבוע.

 

3. בחרו בדגי בריכה ישראלים העשירים באומגה 3 בדומה לסלמון הנורווגי, כמו פורל, לברק, באס, בורי ודניס.  

 

4. העדיפו את לחם השיפון המלא על פני לחם רגיל.

 

5. אכלו פירות ישראלים בעונתם כשלושה ביום.

 

      (צילום: thinkstock)