אפרים קסטיאל, מייסד בית העיצוב "אפרים קסטיאל ובניו", הלך לעולמו בסוף השבוע בגיל 91.

 

בשנת 1934, והוא בן 14, עלה קסטיאל לארץ מבולגריה, והחל את דרכו בעבודות רפדות בשכונת פלורנטין בדרום תל אביב. בתחילת שנות הארבעים קנה חנות בדרום העיר ופתח רפדייה עצמאית, חוג לקוחותיו התרחב והלך, והעסק הפרטי שיגשג בהתמדה עד שהפך עם השנים לבית העיצוב הידוע ביותר בישראל. עד לפני כחצי שנה המשיך אפרים לעבוד בחברה, היה מעורה בענייניה ואף עסק במלאכת הריפוד.

 

הוא נחשב לפורץ דרך בעיצוב המקומי, כגורם משפיע על האדריכלות, וכמי שתרם רבות לגיבוש הטעם הישראלי. המעצב אריק בן שמחון, שהתחנך ועבד אצל קסטיאל, מספר כי אפרים ידע לנווט בחכמה את מנגנון העסק שהקים, וכי ילדיו ידעו כיצד להרחיב את העסק ולהעצים את כוחו בשוק.

 

"לאפרים קסטיאל יש תפקיד משמעותי ומרכזי בעיצוב הישראלי (יחד עם ג'ף טולמן) – הוא הביא את העיצוב להיות נגיש לתודעת ההמונים", אמר היום בן שמחון. האדריכל והמעצב אלכס מייטליס, שעבד בשיתוף עם קסטיאל, סיפר כי אפרים היה אוטוריטה בתחום הריפוד ודבר לא יצא מהחנות מבלי שידו נגעה בו. "הוא היה בעל ידע עצום וזכר כל עבודה שעשה, כמו ארכיון מהלך", אמר מייטליס, "הוא הביא איתו צניעות ואיכות, שהן המפתח של העסק".

 

 

רהיטים של ''קסטיאל''. הכרה רחבה (צילום: אביגיל עוזי )
רהיטים של ''קסטיאל''. הכרה רחבה (צילום: אביגיל עוזי )

 

מחנות רהיטים למרכז עיצוב ואירוח

 

בשנות השבעים העביר אפרים את שרביט הניהול של העסק הצומח לבניו משה ויהושע, שהפכו את בית העיצוב למוסד תרבותי.

על לקוחותיהם נמנים כיום אדריכלים ומעצבים רבים, שהעבודה איתם השפיעה על התהליך האבולוציוני של החברה; זו החלה כחנות רהיטים, והתגלגלה לכדי מרכז עיצוב גדול המארח גם תערוכות עיצוב ואמנות, לצד אירועים חברתיים, מסחריים ופרטיים. כיום עובדים בחברה גם בני הדור השלישי – אפרים, בנו של משה כמנכ"ל, ודפנה, בתו של יהושע כמעצבת, ולצידם כ-50 עובדים.

 

על אף שמבקריו של קסטיאל טענו במשך השנים שבית העיצוב שלו נעדר סגנון מגובש, ומתאפיין באקלקטיות של רהיטים גסים וגדולים, הרי שרהיטיו של הסב המייסד זכו וזוכים עד היום להכרה מקומית ובינלאומית רחבה – החל מריהוט הכנסת הראשונה, בתים של נשיאי המדינה, ראשי ממשלה ואנשי ציבור, כמו גם פרויקטים אדריכליים עכשוויים בארץ ומחוצה לה.

 

חדר תצוגה בבית קסטיאל (צילום: פיני סילוק)
חדר תצוגה בבית קסטיאל (צילום: פיני סילוק)