חגי ישראל הם מועדים לשמחה, אבל גם מוּעדים ללא מעט תאונות. הילדים בעננים, שמחים על החופשה הארוכה שנפלה עליהם, אבל אצל המבוגרים, מתחילות דווקא המון דאגות. עומס בעבודה לקראת החג וימי החופש המתוכננים, סידור לילדים, טלפונים בלתי פוסקים מהבית, "הוא אמר לי", "זה עשה לי" וכמובן - מלחמות משפחתיות עם החמה והגיסה - אצל מי השנה, מי מכין מה ואיך אפשר לשכוח? הנקיונות.

 

ותוך כדי כל ההפקה הזו - תמצאו את עצמכם ימים ארוכים בבית עם ילדים שלא מצאתם להם סידור ופעוטות ותינוקות שדורשים השגחה צמודה, עירנות ותשומת לב רבה. חג הפסח, כמו כל חגי ישראל, מקפיץ את מספר מקרי החירום כתוצאה מתאונות בבית, המהוות את רוב התאונות בילדים לאורך כל השנה.

 

מה נשתנה החג זה מכל החגים?

ראש השנה מוּכָּר כרווי במקרי חנק מעצמות דגים ופירות יבשים; חג הסוכות רווי בפציעות בסוכה בעת בנייתה והתחשמלויות מאלתורים בחשמל; חג החנוכה מביא עימו כוויות מנרות החנוכייה ולעיתים שמן רותח; ט"ו בשבט מחדש את מלאי הפרות היבשים (והמסוכנים לפעמים) בבית ובפורים חוגגים בחסות פירוטכניקה ותחפושות דליקות.

 

פסח לעומת כל אלה הוא אתגר אמיתי. לאור ייחודו ואורכו הממושך, הנה מספר מאפיינים:

 

ניקיון: זמן רב לפני החג הבית מתמלא בחומרי ניקוי רעילים לרוב, כדי להתכונן למבצע ביעור החמץ של הבית. לסכנת הרעלה ושאיפת אדים מזיקים נוספת סכנת החלקה בעת שטיפת הרצפות.

 

בישולים: כמויות האוכל העצומות שמכינים לסדר יוצרות עומס של סירים על הכיריים, אש חשופה, תבשילים רותחים ושפע של הזדמנויות לקטנים להתוודע לכלים ולתוכנם בצורה כואבת ומסוכנת.

 

גמילה: אורכה של החופשה וזמינות ההורים בבית הופך את החג להזדמנות לגמילה יזומה מחיתולים. שטיחים ורהיטים מסוימים מפונים ומשנים מיקום והבית עלול להפוך בלתי צפוי לפעוטות ומסוכן עוד יותר.

 

באופן כללי, בישראל, כל שלוש דקות בממוצע, הורים מבהילים לחדר מיון את ילדם הפגוע, כאשר אחד מכל שבעה נאלץ להישאר לאשפוז. הבית שלנו הוא מקום מסוכן למדי. 40% מכלל הילדים נהרגים בבית, והמספרים גבוהים יותר לילדים קטנים. זאת בניגוד לתחושת הבטן שהבית הוא המקום הבטוח ביותר עבורם. הנחיות מצוינות להתנהלות בטוחה בבית וצמצום הסכנות תמצאו באתר "בטרם".

 

אני בחרתי להתמקד במספר מוצרים מעניינים, שזמינים לרכישה בישראל, היכולים להפוך את אותן סכנות לפחות שכיחות ובכך לצמצם את המספרים המטרידים לגבי פניות לחדרי מיון, אשפוז ומקרי מוות. כל זאת מבלי להפוך את עולם המבוגרים למסורבל ולא נוח.

 

פגיעה מנפילה

שימו לב שבשנה הראשונה הילד עדיין די מוגבל ביכולתו המוטורית והוא בוודאי אינו מטפס על רהיטים וחלונות. מכאן שמרבית מקרי הנפילה הם נפילה משידת החתלה, מתוך עגלה ואפילו מיטת ההורים, דברים שאפשר למנוע בקלות עם תשומת הלב הראויה מצד ההורה. בחצי השני של שנתו הראשונה של הפעוט, הוא עשוי כבר להזדקף לראשונה ולעשות את צעדיו הראשונים ובבית אורבים לו המון סכנות שאנו איננו מבחינים בהן, אלא אם נרד לגובה העיניים שלו.

 

מוצר מעניין שעשוי לצמצם את פגיעות הראש היא קסדת ה-Thudguard. מוצר זה תפור על הורים שאינם מוצאים לנכון לגונן על הזאטוטים בציפוי פינות הרהיטים בבית בחומרים רכים, אם מסיבות אסטטיות או אחרות.

 

דלתות ומגירות

גם אלו שעדיין לא יתחילו ללכת בשנה הראשונה, לא יתקשו לזחול לכל פינה בבית ואין כמו המטבח כאשר מדובר בחדר מלא פעילויות ואטרקציות. מניעת הפתיחה של המגירות היא רעיון טוב תמיד כאשר מדובר בגישה לחומרים שונים ואפילו כלים חדים שעלולים לחתוך או לדקור את הסקרן. לפניכם עוד סיבה מצוינת לא לאפשר לפעוטות לפתוח מגירות, בכל חדר. השנייה האחרונה של הסרטון הייתה יכולה להסתיים אחרת ורע מאוד.

 

 

הפתרון שאני פחות מחבב הן כל אותן לולאות וסוגרים המתחברים על ידיות המגירות והארונות שהתעסקות עמן מצד כל בני הבית גורמת לבסוף להפסקה בשימוש בהם.

 

פתרון מוצלח יותר הן אותן סגרים קפיצים נסתרים, שאחרי קצת תרגול, הפתיחה שלכם הופכת להיות נוחה וקלה. פתרון עוד יותר אלגנטי הוא מנעול מגנטי, שלמעשה הופך כל מגירה, באופן סמוי, לבעלת מנעול שימנע אפילו פתיחה חלקית. בשלב מאוחר יותר תתחילו לשמוע בבית גם טריקת דלתות וזה כבר באמת עלול להטיל מום אפילו במבוגר ובוודאי בפעוט המשחק עם אחיו הגדולים, שאוהבים להצהיר ברעש של פרטיותם. כאן מדובר בפטנט ישראלי, שאינו מפריע לסגירת הדלת אבל ימנע טריקה כואבת ואף קטיעת אצבעות.

 

סכנה במטבח

חזרנו למטבח ושם על הכיריים הלהבות לוחשות והכלים מבעבעים והעלולים לגרום לכוויה קשה, שלא לדבר על האויב השקט, גז הבישול, שעלול גם לגרום להרעלה, חנק ואפילו פיצוץ ושריפה במקרה ופעוט מחליט לשחק בברזים.

 

הנה שני מוצרים שעשויים למנוע משחק בברזי הכיריים ולמנוע גישה לאזורים הלוהטים, גם לאחר שהסירים הוסרו. כאן וכאן.

 

חומרי ניקוי

והיכן אתם מניחים את חומרי הניקוי שרכשתם בסיטונות לקראת החג? בארון מתחת לכיור, בארון השירות או האם אין להם כלל מקום בארונות והם ממתינים בפינת מרפסת השירות לגאולתם?

 

עוד פיתוח ישראלי בשיתוף פעולה עם ארגון "בטרם" הן קופסאות אחסון מתרופות ועד חומרי ניקוי המצוידות במנגנון נעילה שקל לפתיחה למבוגר, אבל נמצא בלתי אפשרי לתפעול עבור פעוטות.

 

 

זהירות - חלון

הנתונים לגבי נפילות בבית הם מחרידים וכוללים נפילה מפתחי הבית, קרי חלון ומרפסת. אמנם קצת קשה לנו לדמיין את הקטנטנים מטפסים לאדן החלון ומזנקים החוצה, אבל מדובר בסוג הנפילות הקטלני ביותר.

 

הורים רבים מחליטים לא להתקין סורגים על החלונות, בגלל האסוציאציה הישירה של כלא, אבל כיום קיימים פתרונות פחות מאותגרים אסטטית, החל מרשת דקה וכלה בפסים שקופים. הבעיה מתחילה במרפסות ודלתות הזזה גדולים. כיסוי שטח כזה דורש השקעה כלכלית גדולה ויוצר נוגדנים חזקים הנובעים מאופייה של המרפסת או היציאה לחצר, שמטבעם נועדו להיות פתח לרקיע ולטבע.

 

הנה פתרון פשוט ולא פולשני לדלתות ההזזה הגדולות (וגם חלונות ההזזה) ,שימנע יציאה בלתי מתוכננת של פעוטות החוצה ומצד שני, יאפשר פתיחה חלקית לאוורור הבית או מלאה כשההורים בטווח נגיעה.

 

 

חשוב להדגיש כי כל הפתרונות המקסימים שהוצגו כאן אינם באים להחליף את עירנותם של הורים לגבי מעשיהם של הקטנים בבית, אבל בהחלט יכולים להפוך את ההשגחה למשהו נסבל הרבה יותר, בוודאי כשמדובר במספר ילדים. האחריות לביטחונם ובריאותם של ילדכם היא בידכם.

 

לקינוח, הנה ערוץ Youtube של ארגון בטרם, בו תמצאו סרטונים שהופקו בעמל רב, המלאים בטיפים חשובים להתנהלות בטוחה בבית. בנימה אישית, אציין כי ההפתעה והאכזבה הגדולה ביותר היא מספר הצפיות הזעום לאותם סרטונים.

 

חג שמח ובטוח לכל משפחות ישראל.